"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Anticonceptie na je bevalling

Anticonceptie na je bevalling

Als je baby is geboren, breekt er een nieuwe periode aan. In het begin zal je weinig tijd hebben voor vrijen en staat je hoofd er waarschijnlijk ook nog niet naar. Je lichaam is misschien wel veranderd en waarschijnlijk moeten jij en je partner wennen aan de nieuwe situatie. Zodra je er behoefte aan hebt, kunnen jij en je partner weer vrijen. Het is goed om te weten dat je vanaf vier weken na de bevalling weer zwanger kunt worden. Als je dat nog niet wilt, gebruik dan anticonceptie. Zie voor de mogelijkheden de link bij ‘veelgestelde vragen’.

De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden zorg dan dat je anticonceptie gebruikt bij de eerste gemeenschap na de bevalling. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar niet uitsluiten. Als je dat nog niet wilt, gebruik dan anticonceptie. Zie voor de mogelijkheden de link bij ‘veelgestelde vragen’.

Veelgestelde vragen

Als je net na de bevalling weer vrijt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Ben je al helemaal hersteld? Geef de huid bij de ingang van de vagina de tijd om goed te genezen.
Heb geen gemeenschap als je nog bloed verliest.

Beleef je het vrijen anders? Houd er rekening mee dat de sensatie van het vrijen en klaarkomen (tijdelijk) anders kan zijn na de zwangerschap.
De zin in seks kan door de borstvoeding tijdelijk minder zijn, maar dit herstelt zich weer.

Word je niet vochtig tijdens het vrijen? Heb alleen gemeenschap als je voldoende opgewonden en vochtig bent. Begin voorzichtig en neem de tijd om opgewonden te raken.
Als je vagina moeilijk vochtig wordt, kun je meer tijd voor het voorspel nemen. Daarnaast kun je altijd een beetje glijmiddel of speeksel gebruiken.
De borstvoeding kan invloed hebben op het vochtig worden van de slijmvliezen van de vagina.

Heb je pijn bij het vrijen?
Gemeenschap kan de eerste tijd pijnlijk zijn. Ga dan niet door, want dan kan de pijn alleen maar erger worden. Ga naar de verloskundige of huisarts, als de pijnklachten blijven bestaan. Doe dat ook als je pijn diep in je vagina voelt tijdens het vrijen.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven