Aspirine voor zwangeren
Waarom deze folder?
Jouw arts of verloskundige heeft je aangeraden Aspirine te gebruiken tijdens jouw zwangerschap, omdat jij een verhoogd risico hebt op zwangerschapsvergiftiging en/of groeivertraging van jouw baby.
Is Aspirine veilig voor jou en jouw baby?
Ja. Er is jarenlang ervaring van aspirinegebruik bij zwangeren. Aspirine leidt niet tot (aangeboren) afwijkingen of bloedingen bij jouw baby. Ook heb je niet meer kans op het krijgen van een miskraam of bloedingen tijdens de zwangerschap of de bevalling.
Wat is Aspirine? Aspirine (stofnaam: Acetylsalicylzuur) is een medicijn dat in hoge dosering (500 mg) pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt. Aspirine in lage dosering (80 mg) wordt gebruikt als lichte bloedverdunner, omdat het ervoor zorgt dat bloedplaatjes minder aan elkaar plakken. Het wordt vaak gebruikt om hart- en herseninfarcten te voorkomen. Aspirine is niet hetzelfde als paracetamol. Paracetamol werkt alleen pijnstillend en koortsverlagend.
Waarom Aspirine tijdens de zwangerschap?
Aspirine kan helpen om het risico op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie, HELLP syndroom) en groeivertraging (te kleine baby) te verkleinen. Als er sprake is van een zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine) en/of een groeivertraging, kan het nodig zijn om jouw bevalling eerder dan de uitgerekende datum op te wekken waardoor je een te vroeg geboren baby krijgt.
De werking van Aspirine begint al vroeg in de zwangerschap. Het werkt op bloedvaten die in de moederkoek (placenta) zorgen voor voedingstoffen die naar de baby gaan. Deze bloedvaten worden in de loop van de zwangerschap steeds wijder omdat de baby steeds meer voedingstoffen nodig heeft. Bij zwangerschapsvergiftiging en groeivertraging worden deze bloedvaten niet wijd genoeg, omdat het lichaam reageert met een afweerreactie. Deze afweerreactie van het lichaam zorgt ervoor dat het bloed sneller stolt en er lichte ontstekingen ontstaan. Jouw bloeddruk stijgt dan om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen bij de baby te laten komen. Aspirine zorgt ervoor dat de afweerreactie minder hevig is, waardoor de kans op zwangerschapsvergiftiging en groeivertraging lager is. Het is daarom belangrijk om vanaf de 12e week van jouw zwangerschap (in ieder geval vóór de 16e week) te starten met de aspirine.
Wie heeft een verhoogd risico?
Je hebt een verhoogd risico als je één hoog risicofactor hebt of als je twee of meer matig risicofactoren hebt:
Hoog risicofactoren:
- Als je altijd al hoge bloeddruk hebt
- Als je een nierziekte hebt
- Auto-immuunziekte zoals systemische lupus erythematodes (SLE) of antifosfolipidensyndroom (APS)
- Hoge bloeddruk in een eerdere zwangerschap
- Diabetes Mellitus (suikerziekte) Type 1 of 2
- Eerder kind met ernstig laag geboortegewicht (<p2,3)
- Tekenen van slecht werkende placenta in een eerdere zwangerschap (afwijkende doorbloeding van navelstreng en/of bloedvat in het hoofd van de baby)
Matig risicofactoren:
- Eerste kindje
- Meerlingzwangerschap
- BMI van 35 of hoger
- Leeftijd van 40 jaar of ouder
- Meer dan 10 jaar tussen zwangerschappen
- Overleden kindje na 16 weken zwangerschap
- Zwangerschap na eiceldonatie
- Zwangerschapsvergiftiging in de familie (moeder of zus)
- Zelf een laag geboortegewicht (<p5)
- Eerder kind met laag geboortegewicht (p2,3-p10)
Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van Aspirine?
Voordelen van Aspirinegebruik
- De kans op een ernstige zwangerschapsvergiftiging kleiner. Hoe groot de invloed van Aspirine is hangt af van welke risicofactor(en) je hebt. Van de 100 vrouwen die Aspirine gebruiken, krijgen 13 een zwangerschapsvergiftiging. Van de 100 vrouwen die geen Aspirine gebruiken, krijgen 16 een zwangerschapsvergiftiging.
- De kans op vroeggeboorte is kleiner. Van de 100 vrouwen die Aspirine gebruiken krijgen 17 een vroeggeboorte, vergeleken met 20 van de 100 vrouwen die geen Aspirine gebruiken.
- De kans op een kind met een laag geboortegewicht is kleiner. Van de vrouwen die Aspirine gebruiken krijgen 6 van de 100 vrouwen een kind met een laag geboortegewicht, terwijl 7 van de 100 vrouwen die geen Aspirine gebruiken een kind met een laag geboortegewicht krijgen.
Nadelen van Aspirinegebruik
- Er kan sprake zijn van bijwerkingen, zoals overgevoeligheidsverschijnselen bij astmapatiënten of allergieën (huiduitslag, benauwdheid). Als je hier last van krijgt moet je direct contact opnemen met jouw verloskundige of arts.
- Andere bijwerkingen kunnen zijn: maagklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en harde ontlasting. Deze bijwerkingen kunnen vanzelf over gaan, maar bespreek deze met jouw verloskundige of arts.
Heb je een maagbeschermer nodig bij Aspirine?
Je hebt niet standaard een maagbeschermer nodig als je Aspirine gebruikt, maar wel in bepaalde gevallen:
- Als je ooit een maagverkleining hebt gehad
- Als je bepaalde medicijnen gebruikt (prednison of een bepaald medicijn tegen depressie uit de groep SSRI)
- Als je (makkelijk) maagklachten hebt
In deze gevallen zal een arts deze maagbeschermer voorschrijven, omdat de medicijnen dan vergoed worden. Het voorschrijven kan ook via jouw verloskundige, omdat we binnen Annature nauw met elkaar samenwerken.
Wanneer mag je geen Aspirine gebruiken?
- Bij een eerdere hersenbloeding, maagbloeding of darmbloeding
- Als je ooit een maagzweer of maaginfectie hebt gehad
- Overgevoeligheid/allergie voor Aspirine
- Astma-aanval na gebruik van Aspirine
- Als je lage bloedplaatjes hebt
Wat kunt je zelf doen om jouw risico te verlagen?
- Stop met roken. Vraag hulp aan je arts of verloskundige als dat nodig is. Je kunt gratis begeleiding krijgen om te stoppen met roken.
- Eet gezond: veel groenten en fruit, weinig snoep en vet voedsel, weinig vlees en twee keer per week vette vis. Vette vis helpt het risico op vroeggeboorte (geboorte van jouw baby voor 37e week) te verlagen. Als je onvoldoende vette vis eet, kun je het beste omega-3 visolie capsules (DHA) bij gebruiken. Daarnaast raden we aan om 250-450 mg DHA visolie te gebruiken. Deze capsules zijn verkrijgbaar bij de drogist, ook in veganistische vorm. Soms zit de omega-3 in zwangerschapsmultivitaminen.
- Slik elke dag een tablet met 1000 mg calcium. Door extra calcium in te nemen, verlaag je het risico op zwangerschapsvergiftiging. Er zit onvoldoende calcium in zwangerschapsmultivitaminen.
- Slik elke dag 10 microgram (400 IE) vitamine D3. In zwangerschapsmultivitaminen zit deze vitamine D3 standaard. Als je zwangerschapsmultivitaminen gebruikt, hoef je geen extra vitamine D in te nemen. Vitamine D en zwangerschapsmultivitaminen zijn te koop bij de drogist.
- Kom niet te veel aan: gemiddeld 10-12 kg tijdens de hele zwangerschap.
- Beweeg regelmatig, bijvoorbeeld 30 minuten wandelen per dag.
- Beperk je zoutinname.
Hoe gebruik je Aspirine?
- Neem vanaf 12 weken zwangerschap elke dag 80 mg Aspirine.
- Het beste moment om te beginnen is 12 weken, maar later kan ook, hoewel het minder effectief is na 16 weken.
- Neem de Aspirine ’s avonds voor het slapen gaan, met of zonder iets te eten.
- Stop met de Aspirine bij 36 weken zwangerschap.
Symptomen van zwangerschapsvergiftiging
Neem contact op met jouw arts of verloskundige bij:
- Erge hoofdpijn
- Problemen met zien (vlekken, lichtflitsen, dubbelbeelden zien)
- Hevige pijn in de bovenbuik
- Hevig braken (vooral na 24 weken)
- Plotseling veel vocht vasthouden in gezicht, handen en benen
Veelgestelde vragen
Kan ik aspirine combineren met andere medicijnen?
Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met Aspirine. Informeer jouw arts over alle medicijnen die je gebruikt, ook zelfzorgmiddelen.
Wat als ik een dosis vergeet?
Neem de vergeten dosis in zodra je eraan denkt. Als het de volgende dag is, neem dan geen extra dosis.
Wanneer moet ik stoppen met Aspirine?
Stop met Aspirine bij 36 weken zwangerschap.
Meer informatie?
Lees hier meer over Aspirine in de zwangerschap.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact