Cholestase
Cholestase
Als je zwanger bent kun je last hebben van jeuk. Er kan worden gedacht aan galstuwing of te wel zwangerschapscholestase. Dit geeft jeuk ter hoogte van de handpalmen en/of voetzolen, maar het kan ook over heel het lichaam. Er zijn geen huidafwijkingen te zien, behalve soms wondjes die ontstaan zijn door het krabben. Andere symptomen kunnen donkere urine, heel lichte kleur van ontlasting en geelzien zijn.
Om te zien of jij zwangerschapscholestase hebt, wordt er bloedonderzoek gedaan. Zwangerschapscholestase heb je wanneer er galzouten (= galzuren) in jouw bloed worden gevonden. Dit bloedonderzoek wordt opgestuurd naar Antwerpen en om die reden duurt het vaak enkele dagen voor we met zekerheid kunnen zeggen of jij een zwangerschapscholestase hebt. Als er sprake is van zwangerschapscholestase zijn de zwangerschapscontroles in het ziekenhuis.
Bij “Veelgestelde vragen” lees je meer over de oorzaak en mogelijke gevolgen van dit ziektebeeld.
Veelgestelde vragen
Wat is de oorzaak van zwangerschapscholestase?
De oorzaak van galstuwing is onbekend. Bij galstuwing is het vervoer van gal in de lever te langzaam. Daardoor kunnen galzuren in het bloed komen. Dit geeft hevige jeuk in de laatste 3 maanden van de zwangerschap. 1 tot 20 op 1000 vrouwen krijgt zwangerschapscholestase. Je hebt meer kans als je het in een vorige zwangerschap ook hebt gehad.
Wat zijn de gevolgen van zwangerschapscholestase?
Galstuwing zorgt voor heel veel jeuk, waardoor je soms minder goed kan slapen en ook minder kan genieten van je zwangerschap. Je hebt ook iets meer kans hebben op het krijgen van een zwangerschapsvergiftiging. Voor de baby kan de galstuwing ook gevolgen hebben. Galzuren komen in het bloed van de baby. De baby kan te vroeg geboren worden of poepen in het vruchtwater. Heel soms kan de baby in de baarmoeder overlijden.
Welke behandeling is mogelijk?
Tot nu is er nog geen medicijn gevonden dat een zwangerschapscholestase doet genezen. Wel kunnen we medicatie geven om de jeukklachten te doen verminderen zoals tabletjes of een crème.
Wat betekent dit voor mijn controles?
Wanneer een zwangerschapscholestase is vastgesteld wordt er, afhankelijk van de ernst, wekelijks of tweewekelijks een controle gepland en bloed geprikt.
Wat betekent dit voor mijn bevalling?
Als je te maken hebt met een zeer ernstige vorm van zwangerschapscholestase en dus een heel hoog gehalte aan galzouten in jouw bloed hebt, gaan we jou inleiden en dus laten bevallen vanaf de 36ste week van de zwangerschap. Dit doen we om de gevolgen zo klein mogelijk te maken voor jou en je ongeboren baby. Tijdens de bevalling wordt jouw kindje continu in de gaten gehouden met het hartfilmpje.
Als je te maken hebt met een gemiddelde vorm van zwangerschapscholestase, gaan we jou inleiden en dus laten bevallen vanaf de 37ste week van de zwangerschap.
Wanneer er bij jou sprake is van een hele milde vorm van zwangerschapscholestase, kunnen we afhankelijk van de bloedwaarden afwachten tot 39 weken.
Wat betekent dit voor na mijn bevalling?
We weten dat de klachten van een zwangerschapscholestase (met name de jeukklachten) verdwijnen na de bevalling. Dit kan meteen na de bevalling zijn, maar kan ook tot 2 dagen na de bevalling duren. Je kunt direct na de bevalling stoppen met medicatie, als je dit gebruikte.
6 weken na de bevalling zullen we jou op controle laten komen in het ziekenhuis en jouw bloed nogmaals laten onderzoeken om te kijken of alle waarden weer normaal zijn. Als de waarden nog niet normaal zijn, kan het zijn dat we nog bijkomende onderzoekjes gaan doen.
Verder weten we dat als je een keer een zwangerschapscholestase gehad hebt, dat het risico om dit opnieuw te krijgen tijdens een volgende zwangerschap vergroot is. Dus tijdens een volgende zwangerschap gaan we dit extra goed in de gaten houden.
Wil je meer lezen over cholestase of galstuwing?
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact