"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Controle 12 - 15 weken

Controle 12 - 15 weken

Tijdens iedere controle meet de assistent jouw bloeddruk en gewicht. Je zorgverlener kijkt met de echo naar het hartje van jouw kindje.
 
Het meten van je bloeddruk en luisteren van het hartje zullen we vanaf nu tijdens iedere controle doen. Ook voelen we aan je buik om na te gaan of je baarmoeder goed aan het groeien is. 
Tijdens deze controle zullen we ook een aantal zaken met je/jullie bespreken: 
  • Uitslag van het bloedonderzoek 
  • Doornemen van jouw persoonlijke zorgpad 
  • We zullen vragen of het lukt met kraamzorg regelen 
  • Gewenste gewicht toename tijdens de zwangerschap 
  • ICHOM vragenlijst 
  • Nagaan of de tweede trimester SEO (20 weken echo) gepland staat en of er nog vragen over zijn 
Uiteraard is er ruimte voor vragen. 

Veelgestelde vragen

Om kraamzorg te krijgen is het advies om je aan te melden bij een kraamzorgorganisatie. Bij welke organisatie je dit doet is afhankelijk van de wensen jou en je partner. Maar aanstaande ouders informeren ook naar de ervaringen van vrienden en familie. De verloskundige maakt het aanmelden bij een kraamzorgorganisatie ook bespreekbaar tijdens de zwangerschapscontrole. Vrouwen melden zich meestal rond twaalf weken zwangerschap aan (na de termijnecho) via internet. De meeste organisaties vragen je uiterlijk bij 16 weken aan te melden.

Aankomen tijdens de zwangerschap zullen alle zwangere vrouwen, maar hoeveel gewichtstoename is ‘’normaal’’? Dat zal voor iedere vrouw anders zijn. Er zijn echter wel richtlijnen indicaties van wat een normale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap.

 

Gemiddelde gewichtstoename tijdens zwangerschap Gemiddeld genomen komt een vrouw zo’n twaalf kilo aan. De baby weegt van dit gewicht zo’n 3,5 kilo bij de geboorte. Als je daar het gewicht van de placenta, het vruchtwater, het vocht dat je vasthoudt, extra bloed, grotere borsten en extra vetweefsel bij optelt, dan kom je al gauw op die 12 kilo. Tussen de 12 en 16 kilo is voor een vrouw met gezond BMI (tussen de 18,5 en 25) een gemiddelde gewichtstoename. Ben je zwaarder, dan hoef je minder aan te komen in de zwangerschap, zo komen vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan. Voor een tweelingzwangerschap is een toename van 17 tot 25 kilo gezond.

Let op, dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er zijn genoeg zwangere vrouwen geweest met een gezond BMI die ruim 18 kilo zijn aangekomen en ook gewoon een gezonde zwangerschap hebben gehad en een gezonde baby. Maar er zijn ook vrouwen die zwangerschapssuiker ontwikkelen of een te grote baby. Ook weten we dat veel aankomen in de zwangerschap meer kans geeft op een kunstverlossing of keizersnede.

Letten op je gewicht en een gezonde voeding is dus zeker belangrijk in de zwangerschap. De ZwangerHapp (app van het Voedingscentrum) geeft goede informatie of doe mee aan www.slimmerzwanger.nl.  Wil je persoonlijke hulp hierbij, vraag dan een verwijzing naar een diëtiste.

 

Wanneer kom je het meeste aan in de zwangerschap? Die 12 kilo die je gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk niet van de een op de andere dag. De gewichtstoename verloopt meestal niet echt rechtlijnig, en je komt vaak in fases veel aan, waarna de gewichtstoename weer wat langzamer verloopt. In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder.

  • Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo’n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
  • Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen.
  • Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Wat kan ik zelf doen om niet teveel aan te komen? We adviseren je om in de zwangerschap in beweging te blijven. Blijf sporten zolang als dit voor jou haalbaar is. Wordt dit te zwaar? Probeer dan bijvoorbeeld elke dag 30 minuten (of 2x 15 minuten) te wandelen. Er is een mooie website ontwikkeld over bewegen en sporten tijdens en na de zwangerschap.

Om jou en je partner zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en rekening te kunnen houden met wat jij belangrijk vindt zullen we je op verschillende momenten in jouw zwangerschap vragen stellen. Die vragenlijst heet ICHOM en krijg je bij 14-16 weken en bij ongeveer 30 weken. Ook krijg je vragenlijsten na de geboorte van de baby. Jouw antwoorden vertellen ons hoe het met je gaat en wat jij en jouw baby nodig hebben. Je verloskundige of arts bespreekt dit daarna met jou.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven