"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Controle 21 - 25 weken

Controle 21 - 25 weken

Je bent nu over de helft van je zwangerschap!

Tijdens iedere controle wordt je bloeddruk gemeten. Je zorgverlener vraagt je naar het voelen van kindsbewegingen. Waarom dit belangrijk is, lees je onder ‘veelgestelde vragen’. Ook wordt er met de echo gekeken naar het hartje van de baby.

Daarnaast bespreken we borst- of flesvoeding met je. Heb je al een voorkeur? Als je medicijnen gebruikt kunnen deze ook in de borstvoeding terecht komen. Dit heeft soms risico’s. Je kunt hier vragen over stellen tijdens je controle.

Veelgestelde vragen

Ouder worden is een unieke ervaring, elke keer weer. Vaak wordt één van de belangrijkste beslissingen uitgesteld tot na de bevalling: "welke voeding ga ik de baby geven?". Veel beter is het om deze keuze eerder te maken. Kiezen gebeurt vaak na een afweging van voor- en nadelen. Bij de keuze borst- of flesvoeding worden de volgende items vaak gewogen: 
  • Medisch 
  • Praktisch 
  • Emotioneel 
Medisch: Het grote verschil tussen moedermelk en flesvoeding zit vooral in de unieke samenstelling van moedermelk. Het lichaam van de moeder is gewend zich aan te passen aan de behoeften van het kind. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de lactatieperiode. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid en samenstelling van de borstvoeding zich continue aangepast aan de behoefte van het kind, ook bij te vroeg geboren kinderen. Geen enkele borstvoeding is daarom gelijk van samenstelling. Flesvoeding daarentegen is in de Westerse samenleving een aanvaardbaar alternatief voor moedermelk. Er zit alles in wat een kind nodig heeft. De gevaren van onzorgvuldig en onhygiënisch klaarmaken zijn in ons land beperkt. Borstvoeding blijkt ook positieve effecten te hebben op de gezondheid van moeder en kind.
 
Praktisch: Met moedermelk heb je altijd voldoende melk bij je, en op de juiste temperatuur. Sommige vrouwen vinden het vervelend om in het openbaar te voeden, zodat ze zich belemmerd voelen om weg te gaan. Vervelende kwaaltjes als stuwing en gevoelige tepels zijn normaal maar verdwijnen vanzelf, vaak binnen enkele dagen. Stuwing is immers een natuurlijke aanpassing van de moeder om te kunnen voldoen aan de veranderende behoefte van het kind. Wanneer de moeder zonder baby op stap wil dan is het geven van borstvoeding niet zo praktisch meer. Gelukkig biedt afkolven van moedermelk uitkomst. Flesvoeding heeft andere nadelen: je moet het kopen, kost relatief veel geld, je moet eraan denken voldoende mee te nemen, altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten. Het grote voordeel van flesvoeding is dat je het voeden ook aan andere kan overlaten. Ook kan de vader direct al bij deze zorg betrokken worden.
 
Emotioneel: Zelf voeden geeft de meeste vrouwen een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Het lichamelijk contact met je kind geeft een speciale binding. Voor vaders is het soms moeilijk dat zij hun kind niet kunnen troosten.
 
Vragen: Als je twijfelt bij de keuze kun je dit ook nog eens bespreken bij de verloskundige, arts of met een lactatiekundige. 
Er zijn meerdere mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Door middel van het volgen van een voorlichtingsavond of cursus, lezen van een boek of contact opnemen met een borstvoedingsorganisatie. 
 

De OGTT is een uitgebreide suikertest. Je krijgt deze test aangeboden wanneer je een verhoogde kans hebt op zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum). Je hebt een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes bij bijvoorbeeld een Body Mass Index (BMI) boven de dertig, wanneer je PCOS hebt, bij zwangerschapsdiabetes in een vorige zwangerschap of wanneer jouw kind bij de vorige bevalling een hoog geboortegewicht had.

 

De test vindt plaats rond de 24 weken zwangerschap. Wanneer je in de vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad, vindt de test twee keer plaats in deze zwangerschap. De test duurt twee uur. Tijdens deze test mag je geen fysieke inspanning hebben. Er wordt geadviseerd om ergens rustig te gaan zitten.

 

Eerst wordt er nuchter bloed afgenomen. Vervolgens drink je een oplossing van glucose (suiker). Dit drankje vinden de meeste vrouwen niet lekker. Na het drinken van dit drankje wordt er na een uur en na twee uur weer bloed afgenomen. Op deze manier wordt de suikerwaarde in jouw bloed bepaald.

 

Uitslag

Wanneer een of meerdere suikerwaarden verhoogd zijn, is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Je wordt hierover gebeld door jouw verloskundige of arts. 

 

Voorbereiding

Voor de test moet je nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je acht tot twaalf uur voordat de test plaatsvindt, niet meer eet, drinkt of rookt. Water drinken mag wel. De test wordt meestal ’s ochtends uitgevoerd.

Daarnaast wordt er geadviseerd zo min mogelijk inspanning te hebben voordat de test plaatsvindt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de uitslag.

 

Wat als de test niet lukt?

Het kan zijn dat je je niet lekker voelt door het drankje. Sommige vrouwen kunnen het drankje niet binnen houden. Wanneer dit niet lukt, moet de test helaas op een andere dag herhaald worden. Dit is erg vervelend. Wanneer het echt niet lukt om de suikerwaarden te bepalen met de orale glucosetolerantie test zijn er andere mogelijkheden om diabetes gravidarum op te sporen, die helaas wel minder betrouwbaar zijn.

 

Tips

  • Neem iets te lezen mee zodat het wachten niet zo lang duurt.
  • Neem iets te eten mee zodat je meteen na de test iets kan eten.

Folder

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, voel je meestal de baby voor het eerst bewegen tussen 20-24 weken zwangerschap. Bij een volgende zwangerschap voel je de baby vaak al eerder, vaak al tussen de 16-18 weken zwangerschap. Deze bewegingen zijn in het begin nog erg zwak, maar worden steeds krachtiger als je baby groter wordt. Tijdens de zwangerschapscontroles houdt je zorgverlener de groei en de conditie van je baby in de gaten. 

Je baby krijgt via de placenta (moederkoek) zuurstof en voedingsstoffen. Als de werking van de placenta achtergaat zal de baby minder bewegen. Als de baby plots een ander bewegingspatroon heeft dan dat je van je baby gewend bent, neem dan contact op met je verloskundige of het ziekenhuis 

De eerste bewegingen worden omschreven als plopjes, belletje of als darmgerommel. Wanneer je eenmaal de baby hebt voelen bewegen herken je steeds sneller de bewegingen. In het begin kan het zijn dat je niet meteen elke dag de baby voelt bewegen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Rond de 28e zwangerschapsweek worden de bewegingen steeds krachtiger. Je kunt schoppen, draaien, golven of porren voelen. Ook kun je de hik van de baby ervaren. Dit kun je voelen als kleine, ritmische samentrekkingen. Je partner kan nu ook vaak de baby voor het eerst voelen bewegen.
De bewegingen nemen toe tot de 32e zwangerschapsweek. Later in de zwangerschap nemen de bewegingen vaak in kracht af. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft. Ook neemt de tijd tussen rust en actieve periodes toe, dit is normaal. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat je de baby meerdere keren per dag blijft voelen.

Het is belangrijk dat je de bewegingen voelt zoals je gewend bent van de baby. Elke baby heeft zijn eigen patroon en kan dus heel actief of juist rustig zijn. Afname van kindsbewegingen kunnen soms een oorzaak hebben:

  • Ligging van de placenta
    Wanneer de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder ligt kunnen bewegingen tot 28 zwangerschapsweken vaak minder goed voelbaar zijn, de placenta zorgt voor een soort stootkussen die de bewegingen opvangt.
  • Medicatie, roken en alcohol kunnen invloed hebben op de bewegingen
    De baby kan wat rustiger of trager zijn bij het gebruik van pijnstillers met morfine of kalmerende middelen. Ook roken en alcohol hebben duidelijk invloed op de kindsbewegingen. 
 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven