"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Controle 30 - 32 weken

Controle 30 - 32 weken

Wellicht ben je bijna met verlof!

De laatste weken zijn in zicht en de bevalling komt steeds dichterbij. De volgende praktische zaken gaan we met je bespreken en/of inplannen tijdens deze controle.

Omdat we apart de bevalling met jullie willen doornemen is het misschien goed om hier van tevoren over na te denken. Soms kan het maken van een geboorteplan helpen. Je verloskundige kan hier meer informatie over geven. Ook zal ze met jullie doornemen wanneer je moet bellen als de bevalling begint. 

Tot slot bekijken we of je wel iedereen van de praktijk hebt gezien. Mocht dit niet het geval zijn kunnen we een afspraak inplannen bij diegene die je nog niet hebt gezien.

Onderstaande bespreken we alleen als het nodig is:
– Anti-D
– Echo ligging inplannen

Hoe kom ik op de verloskamers en waar kan ik parkeren?

Voorlichtingsfilm zwangerschap en bevalling

Hoe kom ik op de gezinssuites?

Hoe zien de gezinssuites er uit?

Veelgestelde vragen

Het kan goed zijn dat jij en je partner zelf wensen hebben met betrekking tot de bevalling. Zaken waarvan jullie het belangrijk vinden dat alle zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Deze wensen kun je vastleggen in een geboorteplan. Zo weet iedereen die voor jou zorgt, wat jullie belangrijk vinden en waar wij dus rekening mee kunnen houden.

Wat leg je klaar?
Omdat je nooit precies weet wanneer je gaat bevallen, is het handig om een aantal dingen op tijd klaar te leggen. Ook omdat je niet weet of je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet.

Bekijk onze informatie over de bevalling. 

Je krijgt in week 27 een extra bloedonderzoek. Dit onderzoek beantwoordt twee vragen.

1. Jouw kind is Rhesus D-negatief. Wat nu? Jij en jouw kind hebben dezelfde Rhesus D-bloedgroep. Je kunt geen antistoffen maken tegen de Rhesus D-bloedgroep van jouw kind, dus hoeft er niets te gebeuren.

2. Jouw kind is Rhesus D-positief. Wat nu?

Je bent Rhesus D-negatief en jouw kind is Rhesus D-positief. De kans bestaat dat je antistoffen maakt tegen het bloed van jouw kind. Je krijgt daarom in week 30 van je zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen. De injectie maakt de kans erg klein dat je zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken. Jouw baby merkt niets van deze injectie en loopt geen enkel risico. Na de bevalling krijg je nog een keer deze injectie.

Meer informatie

De kraamzorg intake

Tijdens de zwangerschap vindt er vanuit de kraamzorgorganisatie een intakegesprek plaats over de kraamtijd.

Lees meer over de kraamzorg.

Inscheuren en inknippen is iets waar veel vrouwen vragen over hebben en misschien ook bang voor kunnen zijn. Toch is inscheuren niet meer dan normaal. Veel vrouwen lopen tijdens de bevalling een zogeheten ruptuur of scheur op. Maar hoe kan dat? En wat is dan een knip? En waarom wordt dat gedaan? En wat is dan een totaalruptuur? En kan ik misschien zelf iets doen om deze schade te beperken? En hoe verloopt het herstel na uitscheuren?

Lees hier mee over in deze folder. 

Hier vind je meer informatie over de geboorteaangifte. 

Je leest af en toe berichten in de krant over volle verloskamers, waardoor het soms niet mogelijk is om te bevallen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Of je hoort van een vriendin dat zij minder uren kraamzorg heeft gekregen dan verwacht. Ook de geboortezorg heeft toenemend te maken met personeelstekorten. Dit zal mogelijk op sommige momenten in de begeleiding van jouw zwangerschap merkbaar zijn. Het kan betekenen dat bepaalde wensen met betrekking tot jouw bevalling soms niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bevallen in een bad in het ziekenhuis van jouw keuze of het verschuiven van een datum voor inleiding van de bevalling. We doen ons uiterste best om voor alle zwangeren in de regio zo goed mogelijk te zorgen. Hierbij is de veiligheid van jou en jouw baby onze eerste prioriteit. We proberen daarnaast zeker rekening te houden met persoonlijke wensen, maar weet dat dit soms niet haalbaar is in tijden van krapte en/of drukte.

Om jou en je partner zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en rekening te kunnen houden met wat jij belangrijk vindt zullen we je op verschillende momenten in jouw zwangerschap vragen stellen. Die vragenlijst heet ICHOM en krijg je bij 14-16 weken en bij ongeveer 30 weken. Ook krijg je vragenlijsten na de geboorte van de baby. Jouw antwoorden vertellen ons hoe het met je gaat en wat jij en jouw baby nodig hebben. Je verloskundige en arts bespreekt dit daarna met jou.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

Scroll naar boven