Controle 7 - 9 weken
Het intakegesprek
Tijdens het eerste gesprek, het intakegesprek, nemen we heel wat gegevens met je door. We vragen naar je medische gegevens, je krijgt voedings- en zwangerschapsadvies en je kunt eventuele vragen stellen. We zullen vragen of je wilt mee doen aan vragenlijsten over jouw zwangerschap, dit heet ICHOM.
Je krijgt formulieren mee voor het eerste bloedonderzoek. Hierin kijken we naar onder andere bloedgroep, hemoglobine, infecties en bloedsuiker. Je hoeft hiervoor niet nuchter te zijn.
Ook geven we je informatie over onderzoeken die je kunt laten verrichten op je ongeboren kind. Dit noemen we prenatale screening. Mocht je hier nu alvast meer over willen lezen ga dan naar deze pagina.
Bij sommige zwangere vrouwen raden wij het gebruik van Aspirine aan. Als dit bij jou het geval is zullen wij dit tijdens het gesprek met jou bespreken. Zie bij ‘veelgestelde vragen’ de folder hierover.
De meeste vrouwen zijn in de vroege fase van de zwangerschap misselijk. Probeer vaker kleinere hoeveelheden te eten en te drinken. Goede tips om met je misselijkheid om te gaan vind je bij ‘veelgestelde vragen’ of vraag je zorgverlener om advies.
Veelgestelde vragen
Hoe vind ik een verloskundige of kraamzorgorganisatie?
Hier vind je een overzicht van alle partners van Annature op een rij
Hoe kan ik me voorbereiden op de intake?
Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?
Hier vind je meer informatie over voedingsadviezen voor zwangere vrouwen.
Ga ook naar het voedingscentrum voor meer informatie over de ZwangerHap app.
Ik ben zwanger en misselijk, wat nu?
Op de website van thuisarts.nl vind je meer informatie over misselijkheid in de zwangerschap.
Aspirine voor zwangeren
Waar moet ik rekening mee houden tijdens mijn eerste echo?
- Bij het echoscopisch onderzoek mag één persoon meekomen. Omdat het een medisch onderzoek betreft waarbij zowel u als de echoscopiste alle aandacht nodig heeft, mogen er geen kinderen mee.
- Kom met een gevulde blaas (t/m de 20 wekenecho).
- Het kan zijn dat de eerste echo (of echo's) inwendig is.
- Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
- Er mag niet worden gefilmd of gefotografeerd bij medisch echo-onderzoek.
- Er is keuze om de echofoto’s op fotopapier óf op USB-stick mee te krijgen. Vraag de echoscopiste naar de voorwaarden.
Wat is ICHOM?
Om jou en je partner zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en rekening te kunnen houden met wat jij belangrijk vindt zullen we je op verschillende momenten in jouw zwangerschap vragen stellen. Die vragenlijst heet ICHOM en krijg je bij 14-16 weken en bij ongeveer 30 weken. Ook krijg je vragenlijsten na de geboorte van de baby. Jouw antwoorden vertellen ons hoe het met je gaat en wat jij en jouw baby nodig hebben. Je verloskundige of arts bespreekt dit daarna met jou.
Vitaliteitsecho
Het doel van deze vroege echo is te beoordelen of er een zwangerschap in de baarmoeder zit, of er een vruchtje te zien is en of er al hartactie zichtbaar is. Er wordt ook gekeken of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap. Houd bij deze echo altijd rekening met de mogelijkheid tot een inwendige echo, het is allemaal nog heel klein. Dit onderzoek vindt bij voorkeur plaats tussen 7 en 9 weken zwangerschap.
Wat als ik een miskraam heb?
Soms zien we bij de vitaliteitecho dat er sprake is van een miskraam. Bij een miskraam is er geen hartslag (meer) bij het vruchtje. Het vruchtje is - vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Bij een miskraam, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel - samen met het vruchtje en de vruchtzak - af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact