De bevalling
Waar ga ik bevallen?
Heb je geen medische indicatie, dan mag je in Nederland zelf bepalen waar je wilt bevallen. Dat kan dus thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Soms is er een medische reden waarom je toch naar het ziekenhuis moet. De zorgprofessionals van Annature hebben gedurende je zwangerschap continu overleg met elkaar. Samen met jou en je partner kijken zij naar wat jullie willen en wat medisch gezien verantwoord is.
Omdat je nooit precies weet wanneer je gaat bevallen, is het handig om een aantal dingen op tijd klaar te leggen. Ook omdat je niet weet of je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet.
Hieronder volgt een praktisch lijstje:
- Toiletspullen
- Nachtkleding, ochtendjas, slippers
- T-shirt en warme sokken om in te bevallen
- Grote onderbroeken (de kraamverbanden zijn nogal groot)
- Stevige (voedings) beha’s
- Spullen waarmee je de tijd door kan komen (boek, muziek, laptop ect)
- Maxi-cosi
- Setjes kleding voor de baby (romper, mutsje, jasje, sokjes, boxpakje, omslagdoek of broek en trui)
- Zwangerschapskaart, bevalplan, verzekeringsnummer, identiteitskaart, spullen voor aangifte bij de gemeente, DigiD
- Telefoon, foto en/of filmcamera en opladers
- Belangrijke telefoonnummers (partner, de eerste lijnsverloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis, de (aanstaande) opa’s en oma’s, de opvang voor andere kinderen etc
- 1 euromuntje voor rolstoel in het ziekenhuis
Hoe kom ik op de verloskamers en waar kan ik parkeren?
Voorlichtingsfilm zwangerschap en bevalling
Veelgestelde vragen
Wanneer moet ik de verloskundig zorgverlener bellen?
Waar kan ik mijn bevalwensen aangeven?
Het kan goed zijn dat jij en je partner zelf wensen hebben met betrekking tot de bevalling. Zaken waarvan jullie het belangrijk vinden dat alle zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Deze wensen kun je vastleggen in een geboorteplan. Zo weet iedereen die voor jou zorgt, wat jullie belangrijk vinden en waar wij dus rekening mee kunnen houden.
Tijdens deze controle ga je samen met je verloskundige jouw bevalplan/wensen doornemen en noteren.
Wat is een voorbeeld van een geboorteplan?
Waar vind ik meer informatie over pijnstilling tijdens de bevalling?
- Filmpje pijnstilling tijdens de bevalling
- Folder pijnstilling
- Infographic pijnbehandeling (volgt nog)
- Pijnbehandeling
Tips voor de (aanstaande) vader tijdens de bevalling
Ook voor jou als partner breken spannende tijden aan. Hieronder enkele tips die jou kunnen helpen met voorbereiden op de bevalling.
- Zorg voor goede bereikbaarheid van jullie huis en dat jullie huisnummer goed zichtbaar is.
- Als iets niet duidelijk is, vraag je verloskundige dan om nadere uitleg.
- Soms kan een bevalling erg vlot gaan. Probeer dan rustig te blijven en de dienstdoende verloskundige te bellen. Zet haar op speaker zodat ze advies kan geven. Leg het kindje na de geboorte op de buik van je vrouw.
- Tips voor de partner tijdens de bevalling
Pijn & Bevalling: pijnbehandelingen tijdens de bevalling vergelijken?
Is er ook een keuzehulp voor pijn tijdens de bevalling?
Wat als mijn bevalling ingeleid wordt?
Wat als mijn bevalling eindigt in een keizersnede?
Ervaar jij angst voor je bevalling?
Tijdens je zwangerschap krijg je vragen over de komende bevalling: “Kan ik dit wel? Hoe ga ik dit doen? Hoe zal ik omgaan met pijn?” Dat is heel normaal.
Een gezonde spanning met vragen die je bezig kunnen houden, ervaart iedere zwangere. Iedere bevalling is weer anders wat zorgt dat het altijd een klein beetje spannend is.
Veel zwangeren ervaren angst wanneer ze weinig informatie hebben ontvangen over het proces van bevallen. Onduidelijkheid over hoe iets gaat en wat je kan verwachten geeft dan onzekerheid en twijfels. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over het proces van de bevalling. Dit kan door het volgen van een zwangerschapscursus of door uitleg van je verloskundige of gynaecoloog. Je kan ook een coach vragen jullie te begeleiden in wat je kan verwachten. Er zijn ook eenvoudige boekjes geschreven over bevallen, zie leestips.
Het gevoel van controleverlies kan onzekerheid en angst geven. Een bevalling is een proces wat gebeurt in je lichaam en waarvoor acceptatie van het proces nodig is. Je kan hier mee om gaan door te concentreren op ademhaling en een positieve mindset. Zijn er dingen die jij fijn vindt, wat jou ontspannen maakt en wat je verwacht van je partner of van de zorgverlener? Maak dit bespreekbaar. Het helpt in het gevoel van een stukje controle in jouw proces van de bevalling.
Het kan zijn dat je angst ervaart wanneer je aan de bevalling denkt. Angst uit zich bij iedereen op verschillende manieren: zoals nare dromen, piekeren, onrust, niet kunnen slapen, niet kunnen functioneren in de dag, overmatig transpireren, gevoel van paniek. Angst kan te maken hebben met ervaringen die je hebt gehad uit het verleden. Dat is belangrijk om uit te zoeken. Deze angst kan jouw motivatie voor je bevalling gaan beïnvloeden.
Merk je dat de komende bevalling je dagelijks bezighoudt of dat je het erg spannend vindt, dan is dit belangrijk om met je verloskundig zorgverlener te bespreken. Het bespreken helpt in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden voor je bevalling. Mogelijk is er meer aandacht nodig voor de begeleiding tijdens de bevalling of is het maken van een bevalplan wenselijk. Een coach kan je hierbij helpen.
Waar vind ik coaches in mijn regio?
- Mama Coaching – Annemarie Friese
- Praktijk Lisette van Aaken – psychiatrisch verpleegkundig specialist
- De Bruin Psychologie - Anouk de Bruijn, psycholoog rondom zwangerschap, geboorte en eerste tropenjaren
- Moriaen Coaching – Merlijn de Boer
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact