"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus

Je bent zwanger en hebt diabetes. Daarom ben je onder controle van zowel de gynaecoloog als de internist en diabetesverpleegkundige.

In de zwangerschap neemt de behoefte aan insuline toe, de hoeveelheid insuline moet dan ook vaak worden aangepast. Na de 32e week neemt de behoefte aan insuline weer af en kunnen er vaker (te) lage bloedsuikerspiegels ontstaan. De internist controleert samen met de diabetesverpleegkundige jouw glucosewaarden (bloedsuiker). Je krijgt een oogonderzoek bij de oogarts of optometrist.

Diabetes geeft in de zwangerschap meer kans op aangeboren afwijkingen, een te grote of een te kleine baby, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. De kans op problemen wordt kleiner als je bloedsuiker niet te hoog is en niet te veel schommelt.

Tijdens het bloedonderzoek in het eerste trimester worden ook jouw HbA1c waarde, nieren en schildklier gecontroleerd. We doen een urineonderzoek ter controle van eiwitten.

Vanwege jouw diabetes kom je in aanmerking om aspirine en calcium te gebruiken. 

Jouw 20-weken echo vindt plaats bij de afdeling Prenatale Diagnostiek (PND) van het Amphia. De 20-weken echo is een uitgebreide echo waarbij de arts kan zien of de baby aangeboren afwijkingen heeft.

Veelgestelde vragen

Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.

Je voelt je niet lekker met misselijkheid, braken en sufheid. Je hebt meer kans op verzuring van het bloed als je diabetes hebt. We checken dan of er ketonen in je urine zitten.
Je hebt een hypoglykemie die niet eenvoudig te corrigeren is of onbegrepen (ondanks normale intake en juiste dosering insuline). We zullen dan na 24 weken zwangerschap een hartfilmpje maken en soms bloedonderzoek doen.

Bij het bespreken van het bevalplan, hebben we het met jou ook over een inleiding. Vanwege je diabetes is het advies om de bevalling bij 38 weken in te leiden. Je blijft tot en met de opname in het ziekenhuis je normale hoeveelheden insuline spuiten.
Tijdens de bevalling wordt elke 2 uur jouw bloedsuiker gecontroleerd door de verpleegkundige. De hoeveelheid insuline die je spuit is afhankelijk van de waardes. Heb je een insulinepomp, dan krijgt je tijdens de bevalling de insuline via het infuus en hoeft dus zelf niet meer te prikken of spuiten. Omdat de glucose van de baby na de bevalling kan schommelen, wordt er bij de baby ook gedurende 24 uur glucose gecontroleerd.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven