"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Termijn echo en prenatale screening

Termijn echo en prenatale screening

Dit onderzoek vindt plaats bij echocentrum Focus en bij voorkeur tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Bij de termijnecho wordt eerst gekeken of het er allemaal goed uit ziet. Zit de zwangerschap in de baarmoeder? Is er één foetus te zien (of meer dan één)? Is er hartactie? Daarna wordt aan de hand van metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld. Vanaf 10 weken zwangerschap kunnen we het hartje ook kort even laten horen!

Wanneer je zwanger bent geworden door IUI, IVF of ICSI passen we de datum niet aan na de termijnecho. Je uitgerekende datum staat dan al vast.

Prenatale screening (PNS)

Als je zwanger bent kun je laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft of een lichamelijke afwijking. Dit wordt prenatale screening genoemd.
Er zijn 2 soorten screeningen:

  1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom door middel van de NIPT
  2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

  • Ben je onder controle van een verloskundigenpraktijk dan krijg je een counselingsgesprek bij de verloskundige. Dit gesprek met jou (en je partner) vindt in principe plaats vóór de termijnecho. Wanneer je na counseling kiest voor één of meerdere screeningsonderzoeken (NIPT, 13 weken echo, 20 weken echo), zal de verloskundige alles voor je in orde maken.
  • Ben je onder controle bij de gynaecoloog dan krijg je een counselingsgesprek bij Echocentrum Focus. Dit gesprek met jou (en je partner) vindt plaats kort na de termijnecho en wordt door je eigen zorgverlener ingepland. Wanneer je na counseling kiest voor één of meerdere screeningsonderzoeken (NIPT, 13 weken echo, 20 weken echo), zal de echoscopiste alles voor je in orde maken.

Veelgestelde vragen

  • Bij het echoscopisch onderzoek mag één persoon meekomen. Omdat het een medisch onderzoek betreft waarbij zowel u als de echoscopiste alle aandacht nodig heeft, mogen er geen kinderen mee.
  • Kom met een gevulde blaas (t/m de 20 wekenecho).
  • Het kan zijn dat de eerste echo (of echo's) inwendig is.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Er mag niet worden gefilmd of gefotografeerd bij medisch echo-onderzoek.
  • Er is keuze om de echofoto’s op fotopapier óf op USB-stick mee te krijgen. Vraag de echoscopiste naar de voorwaarden.

Heb je een verhoogd risico op een aangeboren afwijking of komt er een erfelijke aandoening in je familie voor? Dan word je verwezen naar de afdeling prenatale diagnostiek.

Soms zien we bij de echo dat er sprake is van een miskraam. Bij een miskraam is er geen hartslag (meer) bij het vruchtje. Het vruchtje is - vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek niet nodig. Bij een miskraam, stoot je baarmoeder al het zwangerschapsweefsel - samen met het vruchtje en de vruchtzak - af. Bloedverlies en meestal ook buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en is elke keer anders.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven