Een keizersnede
Een keizersnede
In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen per keizersnede. Veel vrouwen worden nadien opnieuw zwanger. Na een eerdere keizersnede is er bij een volgende zwangerschap een medische indicatie wat betreft bevallen. Vanaf 35 weken wordt de zorg door het ziekenhuis overgenomen. Gedurende jouw zwangerschap wordt er samen met jou gekeken of je kiest voor een vaginale bevalling of een geplande keizersnede. Beide manieren van bevallen zijn veilig, maar hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Om dit te bespreken krijg je tijdens de zwangerschap twee afspraken, rond 18 weken bij de physician assistant verloskundige en rond 27 weken bij de gynaecoloog. Voor meer informatie zie onze folder ‘bevallen na een eerdere keizersnede’.
Omdat je de vorige keer bevallen bent via een keizersnede is de (telefonische) controle bij een Physician assistant in het ziekenhuis. De physician assistant vraagt tijdens het voorlichtingsgesprek van 18 weken naar jouw medische voorgeschiedenis en neemt samen met jou het beloop van voorgaande zwangerschappen en bevallingen door.
Na het gesprek zal er een vervolgafspraak bij de gynaecoloog worden gepland. Deze afspraak zal zo rond de 27 weken zwangerschap zijn. Tijdens deze afspraak zullen we meer de voor- en nadelen bespreken van een vaginale bevalling ten opzichte van een geplande keizersnede, specifiek voor uw situatie. Het gesprek dat we bij 18 weken zwangerschap hebben gehad zal hierin meegenomen worden.
Veelgestelde vragen
Welke vragen komen er aan bod tijdens het bespreken van mijn eerdere keizersnede?
- Hoe is jouw vorige bevalling verlopen?
- Was er pijnstilling gedurende vorige bevalling en hoe was dit voor je?
- Wat was jouw algemene ervaring tijdens de vorige bevalling?
- Wat waren voor jou positieve aspecten bij de vorige bevalling?
- Wat waren voor jou negatieve aspecten bij de vorige bevalling?
- Hoe deed jouw kindje het direct na de geboorte?
- Hoe is het herstel van de keizersnede verlopen?
Wat wordt er besproken bij de gynaecoloog?
Deze controle zal bij de gynaecoloog plaats vinden en is een vervolg van het gesprek dat je eerder bij 18 weken hebt gehad over de keizersnede.
De gynaecoloog zal met jou de volgende items bespreken.
- Is er in jou situatie een reden om niet vaginaal te mogen bevallen
- Wat is succespercentage op een vaginale bevalling in jouw situatie
- Wat zijn risico’s van een vaginale bevalling voor jou en het kind
- Wat zijn de risico’s van een keizersnede voor jou en het kind
- Bestaat er een wens voor een eventuele volgende zwangerschap
- Welke voorkeur heb je op dit moment wat betreft vaginaal bevallen dan wel een geplande keizersnede
Wil je nalezen wat er is besproken lees dan de folder ‘bevallen na een eerdere keizersnede’. Je kunt deze voorlichtingsfilm bekijken. Een keizersnede in het Amphia is gezinsgericht en er is aandacht voor versneld herstel, hier lees je meer over in de folder keizersnede. De bevalling zullen we bij 35 weken uitgebreid met je bespreken als je een keuze over de wijze van bevallen hebt gemaakt.
Waar kan ik mijn bevalwensen aangeven?
Het kan goed zijn dat jij en je partner zelf wensen hebben met betrekking tot de bevalling. Zaken waarvan jullie het belangrijk vinden dat alle zorgverleners hiervan op de hoogte zijn. Deze wensen kun je vastleggen in een geboorteplan. Zo weet iedereen die voor jou zorgt, wat jullie belangrijk vinden en waar wij dus rekening mee kunnen houden.
Hoe verlopen de controles vanaf 35 weken?
Vanaf 35 weken wordt je overgedragen aan het ziekenhuis. Je eerstvolgende controle is bij een physician assistant, arts assistent of gynaecoloog. Als je kiest voor een geplande keizersnede dan wordt dit bij deze afspraak gepland.
De bevalling komt nu steeds dichterbij. Als het goed is, is de bevalling alvast eens doorgesproken, hebben jullie alles in huis en is alles, voor zover dat kan, geregeld voordat jullie baby geboren gaat worden.
Waar we tijdens de laatste controles op letten is je bloeddruk en of je buik goed genoeg blijft groeien. Ook voelen we naar de indaling van het hoofdje. Aan het einde van de controle zullen wij altijd zeggen of het hoofdje wel of niet ingedaald is.
Hoe bereid ik mij voor op de keizersnede?
De dag voor de keizersnede
De dag voor de keizersnede ga je langs de afdeling bloedafname met het betreffend formulier. Vindt de keizersnede op maandag plaats, dan meld je je de zondag voorafgaand op de triage-afdeling, waar bloed afgenomen wordt. Je dient telefonisch contact op te nemen met de triage-afdeling om een afspraak te maken voor het bloed prikken.
Overige voorbereiding
Neem een douche of bad en poets je tanden: het is belangrijk dat uw huid en mondholte goed schoon zijn. Hygiënisch werken is belangrijk.
Draag geen make-up: de dag van de opname mag je geen make-up dragen, zoals oogschaduw, mascara, lippenstift of nagellak. De anesthesioloog kan namelijk mede aan de kleur van jouw huid en nagels zien of alles goed gaat.
Draag daarom ook geen kunstnagels.
Doe geen lotion, crème, aftershave et cetera op: om je huid goed schoon te houden, mag je geen lotion, crème of iets dergelijks op jouw huid aanbrengen. Ook mag je geen aftershave, parfum e.d. dragen.
Indien je thuis medicatie gebruikt, dien je deze medicatie mee te brengen naar het ziekenhuis. Een medewerker van de ziekenhuisapotheek komt op de dag van de keizersnede bij je langs om door te spreken welke medicatie u gebruikt.
Het ontharen van het operatiegebied is medisch gezien niet nodig. Als je thuis regelmatig de schaamstreek onthaart, mag dit ten minste 1 week voor de operatie voor de laatste keer plaats vinden. Dit alles om de kans op een wondinfectie te voorkomen.
De dag van de keizersnede
De medewerker van het voorbereidingsplein heeft je verteld hoe laat je verwacht wordt op de Gezinssuites (MG route 30). Kom nuchter naar de operatie. Ligt jouw baby in stuit of dwars dan wordt van te voren nog een echo gemaakt om de ligging te bevestigen. Op het moment dat de operatieafdeling doorgeeft dat je voorbereid mag worden, brengt de verpleegkundige van de kraamafdeling een blaaskatheter in. Dit is een slangetje dat in de blaas geplaatst wordt, waardoor de urine kan wegstromen. Vervolgens krijg je een operatiehemd aan. Je krijgt pijnstilling in de vorm van paracetamol.
Je mag geen sieraden, piercings, haarspelden of make-up dragen; contactlenzen of een kunstgebit moet je uitdoen. Indien je een bril hebt, mag je deze wel mee nemen naar de operatieafdeling.
Op de voorbereidingskamer van de operatiekamers wordt een infuus geplaatst en krijg je antibiotica toegediend. Daarna word je naar de operatiekamer gebracht, waar de operatie, na het plaatsen van de ruggenprik, begint.
Kan een sterilisatie bij een keizersnede?
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact