Epilepsie
Epilepsie
Je bent zelf bekend met epilepsie. Dit is een medische indicatie voor de zwangerschap, de controles zullen in het ziekenhuis plaatsvinden. Als je anti-epileptica gebruikt adviseren we je de eerste 10 weken een dubbele dosering foliumzuur te gebruiken (1 mg).
Je aanvallen kunnen veranderen door een zwangerschap. Je kunt geen of minder aanvallen krijgen, maar soms ook meer. Tijdens je zwangerschap moet je je anti-epileptica blijven slikken. Stop nooit opeens met je medicijnen zonder overleg met je neuroloog.
Sommige anti-epileptica geven een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen. Mocht je een van deze middelen gebruiken dan kom je in aanmerking voor een uitgebreide 20-wekenecho. Er is geen verhoogd risico bij het gebruik van levetiracetam (Keppra) en lamotrigine (Lamictal).
Tijdens de zwangerschap wordt de groei van de baby in de gaten gehouden. Je mag bij de meeste anti-epileptica gewoon borstvoeding geven. Je kunt hier vragen over stellen tijdens je controle.
Mocht je al lang aanvalsvrij zijn en geen medicatie gebruiken, dan kunnen de controles ook via een verloskundigepraktijk plaatsvinden. Wel adviseren we je met de verloskundige in het ziekenhuis te bevallen.
Veelgestelde vragen
Wil je meer informatie over epilepsie?
Wil je meer weten over de groei echo?
Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.
Wat bespreken we bij het bevalplan?
Je kunt gewoon bevallen als je epilepsie hebt. De kans op een aanval is rondom de bevalling is wel iets groter door stress en weinig slaap. Het is belangrijk dat de anti-epileptica tijdens de bevalling op dezelfde tijd worden ingenomen als op andere dagen. Heb jij thuis noodmedicatie voor de epilepsie die je wel eens gebruikt, bijvoorbeeld een neusspray? Neem deze dan mee tijdens de bevalling.
Als je anti-epileptica gebruikt komt een deel van de medicijnen ook bij je baby. Na de geboorte wordt je baby nagekeken door de kinderarts en de eerste 24 uur houden we je kindje extra goed in de gaten. Elke baby krijgt na de geboorte vitamine K als je borstvoeding geeft. Dit is belangrijk voor een goede werking van de bloedstolling van je baby. In het geval van anti-epileptica adviseren we om de vitamine K via een eenmalige injectie te geven.
Praktische tips bij het verzorgen van de baby?
- Was uw baby op een handdoek in de wieg of op een badlaken op de grond, in plaats van in een badje. U kunt dit met water uit een kom doen. Of doe het kindje alleen in bad in aanwezigheid van een derde persoon.
- Ga met uw rug tegen de muur zitten als u uw baby voedt. De baby maakt dan geen grote val als u een aanval krijgt. Bovendien is de kans groot dat u dan opzij valt en niet op de baby. U kunt ook liggend op bed voeden.
- Zet de kinderwagen op de rem wanneer u stilstaat.
Epilepsie en anticonceptie?
Anti-epileptica en de anticonceptiepil kunnen elkaar beïnvloeden. De pil is hierdoor minder betrouwbaar. Of moet de dosering van de anti-epileptica worden aangepast. Vaak kan er voor de anticonceptiepil worden gekozen, maar soms heeft een spiraaltje de voorkeur. Meer informatie hierover lees je in de folder van het epilepsiefonds.
Tijdens de borstvoeding kan je het beste condooms gebruiken. Een minipil of de implanon is niet geschikt. Wel kun je kiezen voor een spiraal, deze kan 10 weken na de bevalling worden geplaatst.
- Folder anticonceptie na de bevalling
- Brochure "Welke anticonceptie past bij mij?
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact