GBS dragerschap
GBS dragerschap
Tijdens deze zwangerschap is duidelijk geworden dat je drager bent van de zogenoemde Groep B streptokok. Ook kan het zijn dat een eerder kindje bij de geboorte deze bacterie bleek te hebben.
De ‘groep B streptokok’ is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby’s wordt ernstig ziek door een infectie met deze bacterie. Die infectie heet de ‘groep B streptokokkenziekte’ (GBS- ziekte). Deze ziekte kan meestal goed worden behandeld met een antibioticum. Zie voor meer informatie: Informatiefolder GBS.
De controles in de zwangerschap zullen niet veel verschillen ten op zichte van een andere zwangerschap. Mogelijk wordt er later in de zwangerschap nog een extra kweek verricht. Deze kweek kan door jouw eigen verloskundige worden afgenomen. Hierna zal duidelijk worden wat het beleid zal zijn tijdens de bevalling. Soms blijkt dat deze bacterie in de urine zit, bij een blaasontsteking.
Als blijkt dat je deze bacterie bij je draagt of als deze in de urine is gevonden, krijg je antibiotica toegediend tijdens de bevalling. Dit gebeurt dan door middel van een infuus. Hierdoor is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Dit kan nog steeds met de verloskundige van je eigen praktijk.
Deze afspraak zal altijd in samenspraak zijn met een physician assistant klinisch verloskundige, arts assistent of gynaecoloog. Tijdens de bevalling zal er in plaats van een kraamverzorgster een verpleegkundige aanwezig zijn.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak komt GBS voor?
GBS komt voor bij één op de vijf volwassenen, zonder dat ze klachten veroorzaken. Mensen die de bacterie in hun lichaam hebben, zijn dragers. De GBS bevinden zich samen met andere bacteriën in de darmen. Vaak zijn ze ook in de baarmoedermond of vagina te vinden, ook weer zonder gevolgen. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking. Ze zijn dan zichtbaar in een kweek.
Hoeveel kans heeft een pasgeboren baby op de GBS-ziekte?
Ongeveer de helft van de vrouwen die groep B streptokokken bij zich dragen, geeft ze tijdens de bevalling door aan hun kind. Als één op de vijf zwangere vrouwen draagster is (20%), zal dus 10% van alle pasgeboren baby’s met GBS worden besmet. Die baby’s worden niet allemaal ziek: de bacteriën zitten meestal alleen op de huid of slijmvliezen van het kind, en daar wordt hij niet ziek van. Een pasgeborene wordt pas ziek als de bacteriën het lichaam binnendringen. Dit gebeurt bij 1 op de 100 kinderen die GBS van hun moeder kregen overgedragen. (Dat is 1 op de 1.000 van alle pasgeboren kinderen).
Wat bespreken we bij het bevalplan?
Omdat duidelijk is geworden dat je drager bent van de groep B streptokok of omdat een eerder kindje deze bacterie na de geboorte bleek te hebben is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Jouw verloskundige zal met jullie doornemen wanneer je het beste kunt bellen wanneer de bevalling zich aandient. Het is namelijk van belang dat je op tijd antibioticum krijgt voordat de baby geboren is. Als je al in het ziekenhuis onder controle bent, bel je nog steeds naar het ziekenhuis bij tekenen van de bevalling.
Wil je meer informatie over GBS?
Hoe gaat het na de geboorte?
Na de geboorte wordt je kindje altijd nagekeken door een kinderarts. Daarnaast moet je kindje minimaal 12 uur op de kraamafdeling blijven als extra controle. Soms krijgt ook je kindje na de geboorte antibiotica, bijvoorbeeld als jij als moeder koorts had tijdens de bevalling. Het gebeurt maar zelden dat jij als moeder na de bevalling een antibioticum nodig heeft.
Instructies voor thuis
Instructies voor thuis
Een klein aantal baby’s wordt pas na de eerste levensweek geïnfecteerd. Dit gaat om een derde van alle baby’s die de GBS-ziekte krijgen. Dit kan tot drie maanden na de bevalling gebeuren.
Het is belangrijk om medische hulp in te schakelen indien:
- het kind zich afwijkend gedraagt (ontroostbaar huilt, lusteloos is)
- slap aanvoelt
- suf is
- slecht drinkt of spuugt
- een temperatuur heeft lager dan 36⁰C of hoger dan 38⁰C
- een snelle ademhaling heeft of oppervlakkig ademt
- kreunt
- niet mooi roze is maar grauw, blauw of bleek
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact