GBS
Wat zijn groep B streptokokken (GBS)?
Groep B streptokokken (GBS) zijn bacteriën. Veel zwangere vrouwen hebben deze bacterie in hun vagina. Meestal is dat niet erg, maar soms kan een baby ziek worden door deze bacterie. Deze ziekte heet GBS-ziekte en kan worden behandeld met antibiotica.
Hoe vaak komen GBS voor?
Eén op de vijf volwassenen heeft GBS-bacteriën zonder klachten. Deze bacteriën zitten in de darmen en soms in de vagina. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking.
Hoeveel kans heeft een pasgeboren baby op de GBS-ziekte?
Ongeveer de helft van de vrouwen met GBS geeft deze bacterie door aan hun baby tijdens de bevalling. Niet alle baby’s worden ziek. Slechts 1 op de 100 baby’s met GBS krijgt de ziekte.
Hoe kan een kind besmet en ziek (geïnfecteerd) worden?
Een kind kan besmet raken met GBS tijdens de bevalling, vooral als de vliezen vroeg breken. De bacteriën komen dan van de vagina in de baarmoeder. Een kind wordt ziek als de bacteriën in het lichaam komen. Tekenen van infectie zijn koorts bij de moeder en een snelle hartslag van de baby.
GBS-ziekte bij het kind
De meeste baby’s met GBS-ziekte worden snel na de geboorte ziek. Symptomen zijn kreunen, snel ademhalen, een grauwe of bleke huid, slap aanvoelen, sufheid, en soms stuiptrekkingen. Andere signalen zijn slecht drinken, spugen, koorts of een lage lichaamstemperatuur.
Ernstig verloop
GBS-ziekte kan leiden tot longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. De ziekte kan snel verergeren en soms overlijdt een kind, zelfs met snelle behandeling. Ongeveer 5% van de baby’s met GBS-ziekte overlijdt.
Welke baby’s hebben een verhoogde kans om ziek te worden?
- Baby’s hebben meer kans op GBS-ziekte bij:
- Vroeggeboorte (voor 37 weken)
- Langdurig gebroken vliezen (langer dan 24 uur)
- Koorts van de moeder tijdens de bevalling
- Blaasontsteking door GBS bij de moeder tijdens de zwangerschap
- Eerder kind met GBS-ziekte
- Positieve GBS-kweek bij de moeder
Onderzoek naar GBS tijdens de zwangerschap
GBS kan worden aangetoond met een kweek. Dit onderzoek wordt niet standaard bij elke zwangere gedaan, alleen bij risicofactoren.
Kan de GBS-ziekte voorkomen worden?
In Nederland letten we op risicofactoren en geven we antibiotica tijdens de bevalling als dat nodig is. Dit gebeurt tijdens de ontsluiting, minstens 4 uur voor de geboorte.
Na de geboorte
Na de geboorte wordt de baby gecontroleerd door een kinderarts en minimaal 12 uur geobserveerd. Soms krijgt ook de baby antibiotica.
Handleiding voor thuis
Sommige baby’s krijgen pas na de eerste week GBS-ziekte, soms tot drie maanden na de bevalling. Bel de huisarts bij afwijkend gedrag, slapheid, slecht drinken, koorts, lage lichaamstemperatuur, snelle ademhaling, kreunen of een grauwe/blauwe huid.
Volgende zwangerschap
Laat bij een volgende zwangerschap jouw zorgverlener weten dat je GBS-drager bent.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact