Groeivertraging
Groeivertraging
Tijdens jouw zwangerschap is er een vermoeden dat de baby te klein is. Tijdens de controle door de verloskundige of gynaecoloog is gekeken naar de grootte van jouw buik. Ook is er een echo gemaakt om de groei van de baby in te schatten. Als de baby mogelijk te weinig groeit, krijg je vaker naar controles in het ziekenhuis.
Afhankelijk van de ernst van de groeivertraging zijn er verschillende controles mogelijk, die we later zullen uitleggen: groeiecho’s, doppler metingen of een hartfilmpje (CTG).
Groeiecho: tijdens een groeiecho wordt de baby opgemeten, zodat een inschatting gemaakt kan worden van de grootte van jouw baby. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Een groeiecho wordt elke twee weken gedaan.
Doppler metingen: Met een echo wordt de bloeddoorstroming gemeten van een bloedvat in de navelstreng en in de hersenen. De meting in de navelstreng zegt iets over de functie van de moederkoek. De meting van het bloedvat in de hersenen zegt iets over de conditie van de baby, want een baby in spaarstand zorgt dat de hersenen in ieder geval genoeg voeding krijgen om zich te ontwikkelen. Dit onderzoek vindt elke week plaats.
CTG: CTG staat voor cardiotocografie en beschrijft de hartslag (cardio) van de baby en de eventuele weeënactiviteit (toco) van de moeder. Het CTG vertelt of de conditie van de baby op dit moment goed is. Als de doppler afwijkend is of de groei afbuigt kan het nodig zijn om het CTG 2x per week of dagelijks te herhalen.
Als de placenta minder goed werkt kan het zijn dat er een moment komt dat het beter is om de baby geboren te laten worden. Elke controle bespreken we met jou de bevindingen en wordt gekeken of er nog afgewacht kan worden of dat het verstandiger is om te bevallen.
Veelgestelde vragen
Wanneer is er sprake van groeivertraging bij de baby?
De groei van een baby is normaal als de baby zijn of haar ‘eigen’ optimale groei haalt. Hiermee bedoelen we de groei die we op basis van de (genetische) achtergrond van een baby kunnen verwachten. Dit is voor elk kindje anders. Er is sprake van een groeivertraging bij een lager gewicht van de baby dan je op grond van de zwangerschapstermijn mag verwachten.
Welk oorzaken zijn er voor een groeivertraging?
- Vaak is de baby gewoon gezond, maar klein in aanleg.
- Soms werkt moederkoek (placenta) minder goed. Hier kunnen leefstijlfactoren als roken, drugs- of alcoholgebruik, ondervoeding of een ziekte zoals hoge bloeddruk een rol spelen.
- Bij een vroege en ernstige groeivertraging is er een enkele keer sprake van een infectie, zoals cytomegalovirus (CMV) of wordt er gedacht aan een onderliggend syndroom bij de baby.
Wat je zelf kan doen?
- Stoppen met roken: dit is een belangrijke factor die je zelf in de hand hebt en op ieder moment in de zwangerschap de moeite waard is. De nicotine van sigaretten maakt de bloedvaten van de baarmoeder namelijk nauwer waardoor het bloed moeilijker bij de baby kan komen. Ook komt de rook (koolmonoxide) via het bloed van de moeder in het bloed van de baby. Dit in plaats van zuurstof. Als je dus stopt met roken, krijgt je baby meteen meer zuurstof. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Minder roken (in plaats van stoppen) is niet voldoende. Stoppen met roken kan moeilijk zijn en stress opleveren, maar voor de baby is deze bijkomende stress nog altijd minder erg dan de gevolgen van nicotine en koolmonoxide.
- Rust nemen: regelmatig blijven bewegen is belangrijk voor jouw eigen gezondheid en die van je baby. Rust nemen om onvoldoende groei van de baby tegen te gaan is niet bewezen zinvol. Wel weten we dat vrouwen die bijvoorbeeld onregelmatige diensten werken in ploegendienst lichtere baby’s krijgen. En het is belangrijk om als je veel stress hebt te kijken hoe je dit kun verminderen, door bijvoorbeeld hulp te vragen in je omgeving.
- Goed in de gaten houden of je de baby goed voelt bewegen.
Als je de baby minder voelt bewegen dan anders, kun je het beste 1-2 uur op je linkerzij gaan liggen. Voel je de baby minder dan 10 keer bewegen of vertrouw je het niet? Neem dan contact op met het ziekenhuis. De verloskundige en de gynaecoloog nemen dit signaal serieus, want minder leven voelen kan een teken zijn dat de conditie van de baby verslechtert. - Als je bij een vorige zwangerschap een kindje met een te laag geboortegewicht gekregen hebben, zullen de verloskundige en de gynaecoloog je adviseren om Aspirine te gebruiken in de zwangerschap.
Wanneer kan ik het beste bevallen?
Dit is afhankelijk van de conditie van de baby, de zwangerschapsduur en hoe ernstig de groeiachterstand is. Je gynaecoloog zal samen met jou en je partner de bevindingen op een rij zetten en de overwegingen bespreken.
Hoe kan ik het beste bevallen?
Als de baby klein is, kun je in principe vaginaal bevallen. De bevalling zal in het ziekenhuis plaats vinden, zodat de hartslag van de baby tijdens de bevalling in de gaten kan worden gehouden met een CTG. Soms wordt de bevalling eerder ingeleid. Als er aanwijzingen zijn dat de conditie van de baby verslechtert tijdens de bevalling, kan een keizersnede geadviseerd worden.
Hoe gaat het na de geboorte?
Een baby die bij de geboorte een te laag gewicht heeft wordt door de kinderarts onderzocht. Er worden de eerste 24 uur glucosecontroles gedaan. Mocht er extra zorg nodig zijn, dan verblijven jullie samen op dezelfde kamer op de Gezinssuites.
Hoe lang blijven we na de geboorte in het ziekenhuis?
Hoelang jullie na de bevalling in het ziekenhuis blijven hangt van een aantal zaken af:
- Hoeveel weken zwanger je was bij de bevalling
- Het geboortegewicht van je baby
- Hoe de conditie was van de baby in de eerste uren na de bevalling
- Hoe je bent bevallen (via een keizersnede of vaginaal)
Welke risico’s zijn er voor mijn baby?
Een baby die te klein is heeft vaker moeite om de temperatuur zelf goed te houden, vaker last van lage bloedsuikers, van hun ademhaling, van geelzucht of van voedingsproblemen. Dit wordt goed in de gaten gehouden. In de loop van de tijd vindt vaak een inhaalgroei plaats.
Waar vind ik meer informatie over groeivertraging?
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact