Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk
Je bent bekend met een hoge bloeddruk of had in een vorige zwangerschap een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging.
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap de bloeddruk goed te controleren. Gebruik je buiten de zwangerschap medicijnen voor de bloeddruk, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog of je deze veilig in de zwangerschap kunt doorgebruiken.
Een hoge bloeddruk gaat vaak samen met een minder goede werking van de moederkoek. Om deze reden zullen in de zwangerschap groeiecho’s worden gemaakt. Ook zullen we de urine op eiwit controleren.
Zowel aspirine als calcium maken de kans op problemen door een hoge bloeddruk in de zwangerschap kleiner. Daarom adviseren we jou om dit te gebruiken.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik meer informatie over ‘Ik ben zwanger en mijn bloeddruk is te hoog’
Wil je meer weten over de groei echo?
Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.
Hoe verlopen mijn controles?
Elke controle meten we de bloeddruk en in de tweede helft van de zwangerschap gaat deze vaak iets omhoog. Zelf merk je het vaak niet dat je een hoge bloeddruk hebt. Soms kunnen er echter wel klachten ontstaan zoals hoofdpijn, pijn in je maagkuiltje, tintelingen en overgeven. Dit kunnen tekenen zijn van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). In dat geval is het belangrijk dat je contact opneemt met de triage.
Tijdens de controle bespreken we borst- of flesvoeding met je. Heb je al een voorkeur? Als je medicijnen gebruikt kunnen deze ook in de borstvoeding terecht komen. Dit heeft soms risico’s. Je kunt hier vragen over stellen tijdens je controle.
Als de bloeddruk niet onder controle komt of er een zwangerschapsvergiftiging ontstaat is er een reden voor een inleiding. Wel proberen we vaak af te wachten met inleiden tot je in ieder geval 37 weken zwanger bent.
Ook als alles goed kunnen we kiezen voor een inleiding tussen 38-40 weken. Hiermee maak je de kans kleiner dat je alsnog een zwangerschapsvergiftiging krijgt. Hoe een inleiding precies in zijn werk gaat wordt uitgelegd in het filmpje inleiding van de bevalling.
Wanneer moet ik bellen als ik klachten heb?
Bel je verloskundige of gynaecoloog bij 1 of meer van de volgende klachten:
- Hoofdpijn
- Misselijk zijn
- Overgeven
- Sterretjes zien of wazig zien
- Pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik
- Pijn in je rug of boven in je rug
- Vocht vasthouden (dikker gezicht, handen of enkels)
Hoe gaat het verder met jouw bloeddruk na de bevalling?
De eerste dagen na de bevalling veranderd er veel in je lichaam. Je zult het extra vocht wat je hebt vastgehouden in de zwangerschap uitplassen. Met name tussen dag 3 en 5 zien we soms een stijging van de bloeddruk. Vaak wordt de bloeddruk de weken na de bevalling weer normaal.
Je verblijft in ieder geval 24 uur in het ziekenhuis. Medicijnen voor de bloeddruk kun je veilig gebruiken bij het geven van borstvoeding. Als je weer thuis bent zal de huisarts na 1-2 weken de bloeddruk controleren.
Je hebt iets meer kans op hart- en vaatziekten op de lange termijn. We adviseren jaarlijks je bloeddruk te laten controleren via de huisarts. Een gezonde leefstijl is voor jou extra belangrijk!
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact