Aanstaand ouderschap
Met de komst van een baby verandert er een heleboel. In je leven, relatie, werk… tja eigenlijk in alles. Voor die tijd aanbreekt kan het goed zijn met je partner om de tafel te zitten en te bespreken wat jullie verwachtingen en wensen zijn met betrekking tot het aanstaand ouderschap.
Onderzoeken en ervaringsdeskundige laten zien dat de rol van de partner van zeer groot belang is, zowel voor, tijdens als na de bevalling. Voor vaders zijn er steeds meer manieren om je op dat vaderschap voor te bereiden.
- Tijdschriften:
- ‘(Future) Dad’
- Boeken:
- Vader op komst
- Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt
- The Dad
- De thuisblijfvader
- Kickstart je vaderschap
- De thuisblijfvader 2023
- Aanpakken voor aanstaande vaders
- Rust, regelmaat en fikkie stoken (opvoeden door 2 mannen)
- Podcasts:
- Dad or Alive
- Papa moet het doen
- Zwanger & co
- Vader
- Papa’s dingen
- Liever achter de TV? Deze series bereiden jou voor op aanstaand vaderschap:
- Babies
- Papadag
- Breeders
- Tot slot is er een aantal (betaalde) cursussen:
- Hello to Mankind
- Drsmama.nl
Vaderschapskalender
De vaderschapskalender vertelt jou per maand wat je kunt verwachten, wat er in het lichaam van je partner verandert en aan welke (praktische) zaken je kunt denken.
Partnerverlof
Als partner heb je recht op één keer een week vrij. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof.
Onbetaald ouderschapsverlof
Iedere Nederlander in loondienst heeft recht op onbetaald ouderschapsverlof. Je mag dit verlof opnemen in de eerste 8 levensjaren van je kind. Je hebt recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt en geldt per kind. Heb je drie kinderen, dan mag je dus drie keer onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Het is belangrijk om dit goed met je werkgever te overleggen. Je werkgever mag verlof niet weigeren, mar je wel vragen het anders in te delen als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang.
Betaald ouderschapsverlof
Per 1 augustus 2022 heeft iedere ouder in Nederland die in loondienst werkt recht op betaald ouderschapsverlof. Ouders krijgen vanaf dan gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon. Voorwaarde is dat deze 9 weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Hierdoor krijgen jullie extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Bekijk dit filmpje voor meer informatie.
Geboorteverlof voor Zzp’ers
Je hebt als zelfstandige geen recht op geboorteverlof. Geboorteverlof is een recht voor werknemers in loondienst. Je kunt als zelfstandige zelf je werktijden en verlof bepalen. Tijdens je verlof moet je zelf voor vervangend inkomen zorgen. Dit hoort bij het zelfstandig ondernemerschap.
Erkenning
Als je niet getrouwd bent, of geen geregistreerd partner bent, is het verstandig als vader je kind al voor de geboorte te erkennen bij de gemeente. Erkennen doe je samen met je partner. Door te erkennen geven jullie samen te kennen dat het kind van jullie samen is en ontstaat er een juridische band. Je bent verplicht je kind tot zijn of haar 21e te onderhouden. Bij het erkennen leg je ook vast welke achternaam het kind krijgt. Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan bestaat deze band automatisch. Erkennen doe je bij het gemeentehuis en is gratis.
Kinderopvangtoeslag
De overheid werkt hard aan een model om kinderopvang gratis te maken. Tot die tijd wordt er gewerkt met kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is er voor zowel ouders in loondienst als voor ouders die zelfstandige ondernemer zijn. Gaat je kind naar een geregistreerde dagopvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang (BSO), dan krijg je kinderopvangtoeslag. De toeslag – een tegemoetkoming in de opvangkosten – is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomsten en varieert tussen de 33% en 95% van de kosten van de opvang. Je kunt kinderopvangtoeslag eenvoudig berekenen op de website van de belastingdienst.
Veelgestelde vragen
Tips voor de (aanstaande) vader tijdens de bevalling
Uiteraard heeft je vrouw de belangrijkste en zwaarste taak tijdens de bevalling. Dat betekent niet dat jouw rol als partner onbelangrijk is. Lees hier praktische tips.
Kruik klaarmaken
Kruik plaatsen in ledikant/wiegje
Bedje opmaken
Temperatuur opnemen baby
Baby aan- en uitkleden
Luier verschonen
Borstvoeding geven
Hoe maak je flesvoeding klaar?
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact