Jouw zwangerschap
Jouw zwangerschap
Hier vind je alle informatie over jouw zwangerschap. In het onderstaande tijdspad vind je het basis zorgpad. Per zwangerschapsweken krijg je informatie om je goed voor te kunnen bereiden op de controles, de bevalling en de zorg voor jouw baby. Heb jij of de baby aanvullende zorg nodig, kijk dan onder persoonlijke informatie. Annature stemt de zorg met jou af op jouw persoonlijke omstandigheden en wensen.
Dat is erg spannend. Je hebt vast een hoop vragen.
- Wat mag je allemaal eten?
- Hoe kan ik zo gezond mogelijk leven voor mijzelf en mijn ongeboren kind?
- Welke onderzoeken kun je in de zwangerschap laten verrichten?
- Wie gaan de zwangerschap allemaal controleren?
Tijdens het eerste gesprek, het intakegesprek, nemen we heel wat gegevens met je door. We vragen naar je medische gegevens, je krijgt voedings- en zwangerschapsadvies en je kunt eventuele vragen stellen.
Dit onderzoek vindt plaats bij echocentrum Focus en bij voorkeur tussen 10 en 12 weken zwangerschap.
Het meten van je bloeddruk en luisteren van het hartje zullen we vanaf nu tijdens iedere controle doen. Ook voelen we aan je buik om na te gaan of je baarmoeder goed aan het groeien is.
De 13 wekenecho wordt verricht tussen 12+3 weken en 14+3 weken. Bij dit echo-onderzoek wordt vroeg in de zwangerschap gekeken of het kindje in je buik bepaalde lichamelijke afwijkingen heeft. Dit onderzoek vind plaats bij Echocentrum Focus.
Aankomen tijdens de zwangerschap zullen alle zwangere vrouwen, maar hoeveel gewichtstoename is ‘’normaal’’? Dat zal voor iedere vrouw anders zijn.
Tijdens iedere controle meet de assistent jouw bloeddruk en gewicht. De zorgverlener kijkt met de echo naar het hartje van jou kindje.
Deze informatiebol gaat over het prenataal huisbezoek (PHB) en wat de jeugdgezondheidszorg (JGZ) inhoudt.
Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO), ook wel de 20-wekenecho genoemd, valt onder de prenatale screening (PNS) waar je in het begin van je zwangerschap informatie over hebt gehad. Deze echo wordt verricht tussen 19 en 20 weken zwangerschap.
Je bent nu over de helft van je zwangerschap!
Met de komst van een baby verandert er een heleboel. In je leven, relatie, werk… tja eigenlijk in alles. Voor die tijd aanbreekt kan het goed zijn met je partner om de tafel te zitten en te bespreken wat jullie verwachtingen en wensen zijn met betrekking tot het aanstaand ouderschap.
Het kan zijn dat je je kindje al een tijdje voelt bewegen. Vanaf deze termijn hoor je kindje iedere dag te voelen. Hier zullen we tijdens je consult nog verdere informatie over geven.
Wellicht ben je bijna met verlof!
De laatste weken zijn in zicht en de bevalling komt steeds dichterbij. De volgende praktische zaken gaan we met je bespreken en/of inplannen tijdens deze controle.
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg is geschoolde zorg tijdens en na een bevalling in de eerste week na de geboorte, voor de kraamvrouw en haar gezin.
Tijdens de zwangerschap vindt er vanuit de kraamzorgorganisatie een intakegesprek plaats over de kraamtijd.
Wellicht ben je bijna met verlof!
De laatste weken zijn inzicht en de bevalling komt steeds dichterbij. De volgende praktische zaken gaan we met je bespreken en/of inplannen tijdens deze controle
De bevalling komt nu steeds dichterbij. Als het goed is, is de bevalling alvast eens doorgesproken, hebben jullie alles in huis en is alles, voor zover dat kan, geregeld voordat jullie baby geboren gaat worden?
Het einde van je zwangerschap is nu echt in zicht. Al kan het nog steeds 3 weken duren. Tijdens deze controle kunnen we je meer informatie geven mocht de bevalling op zich laten wachten.
De uitgerekende datum!
Wellicht vragen al veel mensen in je omgeving of je al bevallen bent. Dit is goed bedoeld maar kan er soms ook voor zorgen dat je ietwat ongeduldig wordt. Wist je dat slechts 4% bevalt op deze datum? Het is namelijk geen harde datum maar een indicatie datum waarop je mogelijk zou kunnen bevallen. Eigenlijk zou je beter kunnen spreken van een bevallingsperiode. Deze periode zit tussen de 37 en de 42 weken zwangerschap.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 42 weken. Ben je langer dan 41 weken zwanger? Dan ga je je controles om de 2 tot 3 dagen krijgen. Bij extra informatie kun je lezen hoe deze controles zullen verlopen.
Na de termijnecho weet jij jouw uitgerekende datum. Dit is een richtdatum, dat wil zeggen dat sommige vrouwen eerder, maar een groot deel ook later dan deze datum bevalt. Wist je dat slechts 4% bevalt op de uitgerekende datum? De periode tussen 37 en 42 weken valt binnen een normale zwangerschapsduur. In deze bol vind je alle informatie over bevallen binnen Annature.
Als je in het ziekenhuis bent bevallen en alles goed is gegaan, mogen jij en je kindje zo’n twee uur na de bevalling weer naar huis.
Tot en met dag 8 is er een kraamverzorgende in het gezin aanwezig. De kraamverzorgende zorgt er voor dat jullie als ouders en jullie baby thuis verzorgd worden en thuis een goede start krijgen.
Jouw verloskundige maakt op dag 8 na de bevalling een overdracht naar de jeugdgezondheidszorg. De jeugdverpleegkundige neemt dan binnen 2 weken na de bevalling contact op voor een eerste afspraak.
Als je baby is geboren, breekt er een nieuwe periode aan. In het begin zal je weinig tijd hebben voor vrijen en staat je hoofd er waarschijnlijk ook nog niet naar. Je lichaam is misschien wel veranderd en waarschijnlijk moeten jij en je partner wennen aan de nieuwe situatie.
Ongeveer 4-6 weken na je bevalling heb je een (telefonische) nacontrole met een van jouw verloskundigen uit de praktijk. Soms is er een reden om de nacontrole in het ziekenhuis te hebben, bijvoorbeeld als je met een keizersnede bent bevallen.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact