"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Laag geboortegewicht

Kindje met een te laag geboortegewicht

Uit de intake is gebleken dat jullie eerdere kindje een te laag geboortegewicht had. Dit wordt ook wel dysmaturiteit genoemd. Dit kan verschillende  oorzaken hebben. Je verloskundige zal hierover uitleg geven. 

Vanaf het derde trimester krijg je meerdere groeiecho’s, meestal rond 31 en 35 weken (soms al vanaf 27 weken). Ook krijg je het advies om vanaf 12 tot 36 weken van je zwangerschap Aspirine te gebruiken. Dit verlaagt de kans dat je opnieuw een kindje met een laag geboortegewicht krijgt.

Na de intake afspraak bij je verloskundige krijg je een telefoongesprek met een physician assistant of arts- assistent in het ziekenhuis. Tijdens dit gesprek krijg je meer uitleg over de aspirine en hoe dit medicijn werkt.

Tijdens deze zwangerschap heb je afspraken bij je verloskundige, maar misschien ook in het ziekenhuis. Zo zorgen we samen goed voor jou en je baby. Dit heet “shared care.” We stemmen de afspraken zo af dat ze elkaar goed aanvullen en niet overlappen. De basiszorg blijft hetzelfde.

Veelgestelde vragen

Kinderen die te klein geboren zijn zullen na de geboorte overmatige inhaalgroei vertonen en hebben als volwassene een hogere kans op overgewicht, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Soms blijven kinderen iets achter in hun ontwikkeling en zijn er (subtiel) lagere schoolprestaties.
Wat zijn risico's van een kindje met een te laag geboortegewicht?
Mogelijke complicaties van een te laag geboortegewicht zijn schommelingen in lichaamstemperatuur, lage bloedsuikers (hypoglycemie), te hoog aantal rode bloedcellen (polycythemie), te laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een te ruim gewichtsverlies (> 10%) in de eerste dagen na de geboorte.

Mogelijke complicaties van een te laag geboortegewicht zijn schommelingen in lichaamstemperatuur, lage bloedsuikers (hypoglycemie), te hoog aantal rode bloedcellen (polycythemie), te laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een te ruim gewichtsverlies (> 10%) in de eerste dagen na de geboorte.

Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.

  • Bij het echoscopisch onderzoek mag één persoon meekomen. Omdat het een medisch onderzoek betreft waarbij zowel jij als de echoscopiste alle aandacht nodig heeft, mogen er geen kinderen mee.
  • Kom met een gevulde blaas (t/m de 20 wekenecho).
  • Het kan zijn dat de eerste echo (of echo's) inwendig is.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
  • Er mag niet worden gefilmd of gefotografeerd bij medisch echo-onderzoek.
  • Er is keuze om de echofoto’s op fotopapier óf op USB-stick mee te krijgen. Vraag de echoscopiste naar de voorwaarden.

Omdat je baby een verhoogde kans heeft op lage bloedsuikers, wordt dit tijdens de opname een aantal keer gecontroleerd. In ieder geval 1, 3, 6, 9 en 12 uur na geboorte. Indien nodig worden de bloedsuikers vaker en/of langer gecontroleerd.

 

Borstvoeding/moedermelk
De voordelen van moedermelk zijn voor een baby met een laag geboortegewicht extra belangrijk: het is makkelijker te verteren en vermindert de kans op darmproblemen. Als je baby in het begin nog niet zelf aan de borst kan drinken, kun je de moedermelk afkolven.

 

Naar huis
Je baby mag naar huis als hij/zij zwaar genoeg is, zichzelf warm kan houden in een gewone wieg en volledig zelf kan drinken.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven