Langdurig gebroken vliezen
Langdurig gebroken vliezen
In ongeveer tien procent begint de bevalling met het breken van de vliezen. Meestal komen de weeën vanzelf op gang, 90-95% van de vrouwen is binnen drie dagen bevallen. We spreken over langdurig gebroken vliezen als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en er nog geen weeënactiviteit is. Ben je niet bevallen binnen deze 24 uur, dan is de bevalling altijd in het ziekenhuis.
Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, bestaat er een kleine kans op een infectie bij jou en/of de ongeboren baby. We adviseren daarom bij gebroken vliezen zonder weeën:
- Niet in bad gaan of zwemmen, wel mag je in de douche.
- Niet vrijen (geslachtsgemeenschap).
- Je maandverband regelmatig vervangen en geen tampons gebruiken.
- Regelmatig temperatuur meten (voorkeur rectaal, via de anus); een keer in de ochtend, middag, avond en voor de nacht. Wanneer de temperatuur gelijk is aan of boven de 37,8ºC moet je contact opnemen met je verloskundige of de triage.
Wanneer er sprake is van langdurig gebroken vliezen, wordt er een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Tijdens de afspraak (meestal op de triage) wordt de conditie van jullie ongeboren baby gecontroleerd middels een CTG (hartfilmpje). Ook wordt er met een wattenstaafje een kweek vaginaal afgenomen en wordt er een echo gemaakt. We bespreken met jou wat de mogelijkheden zijn om af te wachten of in te leiden.
Als je wilt afwachten en na 72 uur nog geen weeën hebt, wordt de bevalling ingeleid. We adviseren je 3x per dag je temperatuur te meten, bij voorkeur rectaal (via de anus). Er zal dagelijks een CTG (hartfilmpje) gemaakt worden.
Omdat de vliezen al zijn gebroken kan de inleiding meestal worden gestart met een infuus met weeënopwekkers (oxytocine). In sommige gevallen moeten we de baarmoedermond eerst nog wat ‘rijper’ maken met het medicijn misoprostol (prostaglandine).
Veelgestelde vragen
Wat is een Groep B Streptokokken bacterie (GBS bacterie)?
De uitslag van de vaginale kweek duurt ongeveer 1-2 dagen en is niet altijd bekend op het moment dat je gaat bevallen (of ingeleid wordt). We testen op de GBS bacterie. Als deze bacterie aanwezig is en je hebt langdurig gebroken vliezen, adviseren we antibiotica tijdens de bevalling om de kans op problemen bij de baby te verkleinen. De antibiotica wordt via het infuus gegeven in 2 giften met 4 uur ertussen. Meer informatie hierover vind je in de folder GBS.
Hoe gaat het verder na je bevalling?
Na de bevalling zal de kinderarts je baby komen bekijken. Ondanks dat er bij jou geen tekenen van infectie zijn, kan het zijn dat er bij de baby wel een infectie is ontstaan. Om die reden zal de kinderarts de baby de eerste 24 uur na de bevalling in het ziekenhuis observeren.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact