Leefstijl
Leefstijl
Een gezonde leefstijl is belangrijk, zeker in de zwangerschap. Ook adviseren we je om in de zwangerschap in beweging te blijven. Blijf sporten zolang als dit voor jou haalbaar is. Wordt dit te zwaar? Probeer dan bijvoorbeeld elke dag 30 minuten (of 2x 15 minuten) te wandelen.
Je wilt een gezonde start maken als moeder
Wanneer je zwanger bent, wil je natuurlijk goed voor jezelf zorgen. Als je veel aankomt in de zwangerschap of als je overgewicht hebt, brengt een zwangerschap risico’s met zich mee. Je hebt namelijk meer kans op complicaties, zoals zwangerschapssuiker, een grote baby, een kunstverlossing of keizersnede.
Gezonde leefstijl voor jou en je kind
Wij adviseren je daarom om niet meer dan het normale, gezonde gewicht aan te komen in de zwangerschap. Maar het kan, juist tijdens de zwangerschap, moeilijk zijn om gezonde gewoontes aan te leren of vol te houden. We weten dat in onze regio de helft van alle zwangere vrouwen teveel aankomt in de zwangerschap.
Leefstijlcoaching
Om jou hierbij te helpen is er in onze regio het programma Gezonde start voor moeders ontwikkeld samen met ZoHealthy: een organisatie voor leefstijl en preventie.
Dit programma begeleidt toekomstige moeders bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Zodat je in de zwangerschap gezond zwaarder wordt en je na de bevalling makkelijker een gezond gewicht bereikt. Tijdens het programma leer je alles over gezonde voeding, beweging, slaap en ontspanning tijdens en na de zwangerschap.
Wil je hier meer over weten kijk dan op een gezonde start voor moeders van ZoHealthy.
Doe je liever mee aan een online coaching programma, kijk dan eens op slimmerzwanger.
Stoppen met roken
Als je zwanger bent en je wilt stoppen met roken, heeft dat altijd zin! Het liefst stop je natuurlijk voordat je zwanger bent of aan het begin van de zwangerschap. Maar ook later in de zwangerschap heeft stoppen veel voordelen voor jou en je kind. Waarom stoppen met roken zo belangrijk is lees je hier.
Veel vrouwen die roken willen graag stoppen, maar vinden het moeilijk om dit vol te houden. Wil jij hulp bij stoppen met roken? Ook hiervoor kun je bij ZoHealthy terecht.
Een baby krijgen en leefstijl, voeding en werk
Veelgestelde vragen
Wat is een normale gewichtstoename?
Aankomen tijdens de zwangerschap zullen alle zwangere vrouwen, maar hoeveel gewichtstoename is ‘’normaal’’? Dat zal voor iedere vrouw anders zijn. Er zijn echter wel richtlijnen indicaties van wat een normale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap.
Gemiddelde gewichtstoename tijdens zwangerschap
Gemiddeld genomen komt een vrouw zo’n twaalf kilo aan. De baby weegt van dit gewicht zo’n 3,5 kilo bij de geboorte. Als je daar het gewicht van de placenta, het vruchtwater, het vocht dat je vasthoudt, extra bloed, grotere borsten en extra vetweefsel bij optelt, dan kom je al gauw op die 12 kilo. Tussen de 12 en 16 kilo is voor een vrouw met gezond BMI (tussen de 18,5 en 25) een gemiddelde gewichtstoename. Ben je zwaarder, dan hoef je minder aan te komen in de zwangerschap, zo komen vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan. Voor een tweelingzwangerschap is een toename van 17 tot 25 kilo gezond.
Let op, dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er zijn genoeg zwangere vrouwen geweest met een gezond BMI die ruim 18 kilo zijn aangekomen en ook gewoon een gezonde zwangerschap hebben gehad en een gezonde baby. Maar er zijn ook vrouwen die zwangerschapssuiker ontwikkelen of een te grote baby. Ook weten we dat veel aankomen in de zwangerschap meer kans geeft op een kunstverlossing of keizersnede.
Letten op je gewicht en een gezonde voeding is dus zeker belangrijk in de zwangerschap. De ZwangerHapp (app van het Voedingscentrum) geeft goede informatie of doe mee aan slimmerzwanger. Wil je persoonlijke hulp hierbij, vraag dan een verwijzing naar een diëtiste.
Wanneer kom je het meeste aan in de zwangerschap?
Die 12 kilo die je gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk niet van de een op de andere dag. De gewichtstoename verloopt meestal niet echt rechtlijnig, en je komt vaak in fases veel aan, waarna de gewichtstoename weer wat langzamer verloopt. In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder.
- Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo’n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
- Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen.
- Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Wat kan ik zelf doen om niet teveel aan te komen?
We adviseren je om in de zwangerschap in beweging te blijven. Blijf sporten zolang als dit voor jou haalbaar is. Wordt dit te zwaar? Probeer dan bijvoorbeeld elke dag 30 minuten (of 2x 15 minuten) te wandelen. Er is een mooie website ontwikkeld over bewegen en sporten tijdens en na de zwangerschap.
Wil je meedoen aan Slimmer zwanger?
Doe mee aan slimmer zwanger. Dit online leefstijlprogramma wordt vergoed door jouw verzekeraar!
Wat houdt het leefstijl-interventieprogramma van ZoHealthy in?
Je volgt het programma 2 jaar. Het programma is opgedeeld in 2 fases en bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten met andere zwangere vrouwen:
- 1e fase: tijdens jouw zwangerschap.
- 2e fase: na de bevalling. In de periode rondom jouw bevalling worden geen bijeenkomsten en gesprekken gepland.
Voor de start:
Voor je start heb je een intake met de leefstijlcoach. Samen maken jullie een plan waarmee je jouw doelen kunt behalen. Een plan wat past bij jouw wensen, interesses én mogelijkheden.
Fase 1:
De eerste fase duurt ongeveer 6 maanden, afhankelijk van wanneer tijdens jouw zwangerschap je start. In fase 1 heb je eens per 2 weken een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep (8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach).
De onderwerpen die in fase 1 aan bod komen zijn: beweging, voeding, slaap, ontspanning en planning tijdens de zwangerschap.
Fase 2:
De tweede fase van het programma duurt een jaar. Je kunt vanaf 6 weken na je bevalling weer aansluiten, maar jij bepaalt zelf wanneer je eraan toe bent. In fase 2 heb je 1 keer per maand een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep hebt (8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach).
In fase 2 gaan we verder in op de onderwerpen uit fase 1 en hoe je deze als (nieuwe) moeder inpast in je leven.
Waar wordt dit programma gegeven?
Je kunt op verschillende locaties deelnemen aan het programma. Bekijk alle actuele data en locaties op ZoHealthy.
Wat kost het om deel te nemen?
De kosten voor deelname worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het heeft geen invloed op je eigen risico.
Wil je meer informatie?
Mail: info@zohealthy.nl Bel: 0162-247777
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact