Maagverkleining
Maagverkleining
Je bent zwanger en hebt een maagverkleining. Obesitas chirurgie wordt ook wel bariatrische chirurgie genoemd en is een operatie met als doel overgewicht te verminderen. We kennen verschillende vormen van bariatrische chirurgie: de gastric bypass, gastric sleeve en de maagband. Na bariatrische chirurgie kun je minder voeding tot je nemen en wordt de voeding minder goed verteerd en opgenomen. Daarom heb je meer kans op voedings- en vitaminetekort. Iedereen die bariatrische chirurgie heeft ondergaan, wordt aanbevolen de voeding aan te vullen met supplementen van vitamines, mineralen, sporenelementen en eventueel eiwit. Welke supplementen geadviseerd worden vind je in onze folder onder veelgestelde vragen.
Vanwege je maagverkleining wordt er uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Een keer aan het begin van de zwangerschap en een keer rond 27 weken. Afhankelijk van jouw huidige gewicht en hoe lang geleden jij de operatie hebt ondergaan, word jouw zwangerschap in het ziekenhuis of in een verloskundigenpraktijk opgevolgd. Als er bij jou sprake is van obesitas wordt geadviseerd rond 24 weken een glucose dagcurve te prikken, omdat je meer kans hebt op zwangerschapsdiabetes. Vanwege je maagverkleining doe je geen orale glucose tollerantietest (OGTT).
Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je diëtiste bij bariatrische kliniek in 1e trimester van je zwangerschap. Frequent kleine maaltijden (6x per dag) is het advies.
Als je tijdens de zwangerschap last krijgt van je bovenbuik, dien je altijd contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.
Ook bij vrouwen met een bariatrische ingreep in de voorgeschiedenis wordt het geven van borstvoeding geadviseerd.
Veelgestelde vragen
Welke supplementen moet ik slikken?
Wil je meer weten over de groei echo?
Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.
Waar wordt mijn zwangerschap gecontroleerd?
Als jij korter dan een jaar geleden bariatrische chirurgie hebt ondergaan, zal jouw zwangerschap door de gynaecoloog begeleid worden. Wanneer je langer dan een jaar geleden geopereerd bent, vinden de controles bij de verloskundige plaats. De gynaecoloog kijkt dan een aantal keer mee tijdens de controles op de verloskundigepraktijk. De gynaecoloog heeft speciale aandacht voor vitaminetekorten (dit wordt ook wel vitaminedeficiënties genoemd), lage bloedsuikerspiegel, buikklachten bij de moeder en de groei van de baby.
Waar moet ik bevallen na bariatrische chirurgie?
Afhankelijk van jouw startgewicht deze zwangerschap beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige of met een klinisch verloskundige of arts assistent.
Wanneer wordt er extra bloed geprikt?
In het eerste trimester en bij 27-30 weken vindt uitgebreid bloedonderzoek plaats. Ook controleren we jouw bloedsuiker aan de hand van een glucosedagcurve. Bij een glucosedagcurve moet je vier keer op een dag bloedprikken. Dit kan in het ziekenhuis bij de bloedafname of met zelfmeetapparatuur via de verloskundigenpraktijk of het laboratorium van het Amphia. Je zorgverlener zal dit te zijner tijd met je bespreken.
Wanneer wordt er een glucose dagcurve geprikt?
Als er sprake is van obesitas wordt geadviseerd rond 24 weken een glucose dagcurve te prikken, omdat je meer kans hebt op zwangerschapsdiabetes. Vanwege je maagverkleining doe je geen orale glucose tolerantietest (OGTT).
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact