"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Overgewicht

Overgewicht

Uit jouw intake is gebleken dat je overgewicht hebt. Er is een body mass index (BMI) berekend en deze is hoger dan 30. Dat betekent dat je tijdens de zwangerschap een of meerdere extra onderzoeken krijgt.

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor Aspirine. Het advies is dan om vanaf 12-16 weken het medicijn te gebruiken. Dit verlaagt de kans op aandoeningen in de zwangerschap als hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een kindje met een te laag geboortegewicht. Meer informatie over dit medicijn vind je in de folder ‘Aspirine’.

Vanaf 24 weken word je geadviseerd een onderzoek te doen naar zwangerschapsdiabetes. Dit gebeurt door middel van een orale glucose tollerantietest (OGTT). Zie ‘veelgestelde vragen’ voor meer informatie over dit onderwerp.

Afhankelijk van de hoogte van jouw BMI zullen er in de zwangerschap groeiecho’s plaatvinden.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie bespreken we met je of je veilig thuis of beter in het ziekenhuis kunt bevallen, met je eigen verloskundige. Soms is advies om medisch te bevallen, onder leiding van de klinisch verloskundige. Ook bespreken we of er een reden is om na de bevalling extra medicatie via het infuus te krijgen: oxytocine. Dit medicijn zorgt ervoor dat de baarmoeder beter samentrekt, waardoor je minder kans hebt op bloedverlies na de bevalling. Het infuus tijdens de bevalling geeft je nog steeds bewegingsvrijheid.

Tijdens jouw zwangerschap is het normaal om 5-9 kg aan te komen.

Veelgestelde vragen

De OGTT is een uitgebreide suikertest. Je krijgt deze test aangeboden wanneer je een verhoogde kans hebt op diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes). Je hebt een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes bij bijvoorbeeld een Body Mass Index (BMI) boven de dertig, wanneer je PCOS hebt, bij zwangerschapsdiabetes in een vorige zwangerschap of wanneer jouw kind bij de vorige bevalling een hoog geboortegewicht had.

De test vindt plaats rond de 24 weken zwangerschap. Wanneer je in de vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad, vindt de test twee keer plaats in deze zwangerschap. De test duurt twee uur. Tijdens deze test mag je geen fysieke inspanning hebben. Er wordt geadviseerd om ergens rustig te gaan zitten.
Eerst wordt er nuchter bloed afgenomen. Vervolgens drink je een oplossing van glucose (suiker). Dit drankje vinden de meeste vrouwen niet lekker. Na het drinken van dit drankje wordt er na een uur en na twee uur weer bloed afgenomen. Op deze manier wordt de suikerwaarde in jouw bloed bepaald.

 

Uitslag
Wanneer een of meerdere suikerwaarden verhoogd zijn, is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Je wordt hierover gebeld door jouw verloskundige of arts.

 

Voorbereiding
Voor de test moet je nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je acht tot twaalf uur voordat de test plaatsvindt, niet meer eet, drinkt of rookt. Water drinken mag wel. De test wordt meestal ’s ochtends uitgevoerd.
Daarnaast wordt er geadviseerd zo min mogelijk inspanning te hebben voordat de test plaatsvindt. Dit kan namelijk van invloed zijn op de uitslag.

 

Wat als de test niet lukt?
Het kan zijn dat je je niet lekker voelt door het drankje. Sommige vrouwen kunnen het drankje niet binnen houden. Wanneer dit niet lukt, moet de test helaas op een andere dag herhaald worden. Dit is erg vervelend. Wanneer het echt niet lukt om de suikerwaarden te bepalen met de orale glucosetolerantie test zijn er andere mogelijkheden om diabetes gravidarum op te sporen, die helaas wel minder betrouwbaar zijn.

 

Tips

  • Neem iets te lezen mee zodat het wachten niet zo lang duurt.
  • Neem iets te eten mee zodat je meteen na de test iets kan eten.

Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over  dit onderzoek bij Echocentrum Focus.

Zwangere vrouwen met obesitas hebben meer kans op veel bloedverlies na de bevalling. Afhankelijk van de hoogte van jouw BMI adviseren we je in het ziekenhuis te bevallen. Dit kan nog steeds met jouw eigen verloskundige van de praktijk. Soms is advies om medisch te bevallen, onder leiding van de klinisch verloskundige. Bij een bevalling in het ziekenhuis kan jouw zorgverlener zo snel mogelijk actie ondernemen op en/of voorkomen dat je teveel bloed gaat verliezen. Tijdens je bevalling geven we een infuus zodat we na de bevalling medicatie kunnen toedienen. Dit medicijn heet oxytocine en zorgt ervoor dat de baarmoeder beter samentrekt, waardoor je minder kans hebt op teveel bloedverlies na de bevalling. Met een infuus blijf je uiteraard wel mobiel en kun je tijdens je bevalling gewoon blijven rondlopen of douchen indien gewenst.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven