Snelwerkende schildklier
Snelwerkende schildklier
Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de baby al vroeg zijn/haar schildklier. Alleen werkt die nog niet in de eerste maanden. Je baby gebruikt dan jouw schildklierhormonen om te groeien. Niet genoeg schildklierhormoon kan zorgen voor een miskraam of een lager IQ van de baby. Teveel schildklierhormoon kan zorgen voor een snelle hartslag en groeivertraging bij de baby. Daarom is een goede instelling van jouw schildklierfunctie vanaf het begin van de zwangerschap belangrijk.
Als je een te snel werkende schildklier hebt komt dit vaak door de ziekte van Graves. Dan heb je meestal antistoffen tegen de schildklier in je bloed. Veel antistoffen kunnen ervoor zorgen dat je baby zelf ook te veel schildklierhormoon gaat maken. Van weinig antistoffen heeft je baby geen last.
Door teveel schildklierhormonen kun je zelf in de zwangerschap een te hoge bloeddruk krijgen. Je kunt een aanval krijgen met hoge koorts, hartkloppingen, misselijkheid, braken en diarree.
Het is belangrijk dat een te snel werkende schildklier goed behandeld wordt. Je zult elke 4-6 weken bloed prikken via de huisarts of internist om te kijken of de medicijnen moeten worden aangepast. Ook de hoeveelheid antistoffen in jouw bloed wordt gemeten. Als je veel antistoffen hebt wordt deze opnieuw geprikt bij 18-22 weken om te kijken of extra controles nodig zijn.
Vanwege jouw schildklier wordt elke 4-6 weken bloed geprikt. Rond deze termijn worden nogmaals de antistoffen bepaald als deze eerder verhoogd waren. Bij positieve antistoffen ga je groeiecho’s krijgen verderop in de zwangerschap. Zijn de antistoffen boven de 4, dan wordt wekelijks het hartritme van de baby gecontroleerd en krijg je een uitgebreid echo onderzoek rond de 31 weken.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik meer informatie over schildklier en zwangerschap?
Wil je meer weten over de groei echo?
- Bij het echoscopisch onderzoek mag één persoon meekomen. Omdat het een medisch onderzoek betreft waarbij zowel u als de echoscopiste alle aandacht nodig heeft, mogen er geen kinderen mee.
- Kom met een gevulde blaas (t/m de 20 wekenecho).
- Het kan zijn dat de eerste echo (of echo's) inwendig is.
- Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
- Er mag niet worden gefilmd of gefotografeerd bij medisch echo-onderzoek.
- Er is keuze om de echofoto’s op fotopapier óf op USB-stick mee te krijgen. Vraag de echoscopiste naar de voorwaarden.
Deze echo kijkt of je baby volgens verwachting groeit. Lees hier meer over dit onderzoek bij Echocentrum Focus.
Waar vind ik meer informatie over een uitgebreide echo?
GUO staat voor geavanceerd ultrageluid onderzoek. Dit is een uitgebreide echo, waar alle structuren van de baby worden nagekeken. De echo is vergelijkbaar met de 20 weken echo, maar sommige structuren worden nog uitgebreider bekeken. Er wordt gekozen voor een uitgebreide echo als er een verhoogd risico is dat er iets zou spelen bij de baby. Bijvoorbeeld als er aangeboren problemen voorkomen in de familie of vanwege jouw eigen medische voorgeschiedenis. De echo wordt uitgevoerd op de afdeling prenatale diagnostiek.
Wat betekent een te snelle schildklier voor je bevalling en je baby?
Vanwege jouw te snelle schildklier beval je in het ziekenhuis. Als je positieve antistoffen hebt dan wordt de baby na de geboorte nagekeken door de kinderarts. Er wordt bloed uit de navelstreng afgenomen om de hoeveelheid schildklierhormoon te bepalen.
Had jij hoge antistoffen >4, dan wordt jouw baby 2 dagen opgenomen. Er wordt bloed geprikt bij de baby op dag 2 en 10. Soms moet de baby tijdelijk medicijnen krijgen. Jouw antistoffen zullen in een paar weken uit het lichaam van de baby verdwijnen. De meeste baby's hebben geen blijvende schildklierafwijking.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact