"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

SSRI-gebruik

Wat is een SSRI?

Een SSRI is een medicijn dat helpt bij stemmings- en angststoornissen, zoals depressie, paniekaanvallen en fobieën. SSRI betekent Selectieve Serotonine Heropname Remmer. Dit medicijn zorgt dat je je beter voelt en helpt ook om klachten te voorkomen.

Zwanger worden en SSRI gebruiken

Wil je zwanger worden en gebruik je een SSRI? Bespreek dit dan eerst met je huisarts, psychiater, gynaecoloog of verloskundige. Dit heet preconceptioneel advies. Bespreek de voordelen en nadelen van het gebruik van SSRI tijdens de zwangerschap en mogelijke andere behandelingen. Soms is het beter om je medicatie te blijven gebruiken, omdat niet behandelen van depressie ook risico’s heeft voor jou en je baby. Het is belangrijk om de dosis zo laag mogelijk te houden. Je arts kan je hierover adviseren.

Zwanger en SSRI gebruiken

Gebruik je SSRI tijdens je zwangerschap? Dan blijf je onder controle van je verloskundige of gynaecoloog. Samen stellen jullie een behandelplan op voor de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Gevolgen van SSRI tijdens de zwangerschap

SSRI’s verhogen de kans op aangeboren afwijkingen niet. Er zijn geen extra controles of echo’s nodig, de standaard 20-weken echo is voldoende.

Stoppen of veranderen van SSRI

Stop of verander je medicatie alleen na overleg met je arts. Het is meestal beter om tijdens de zwangerschap en kraamtijd door te gaan met je voorgeschreven medicatie.

Geboorte en SSRI

Tijdens de zwangerschap krijgt de baby SSRI’s via de placenta. Na de geboorte stopt dit ineens, waardoor de baby onttrekkingsverschijnselen kan krijgen. Dit kan onder andere voedingsproblemen, prikkelbaarheid en trillen veroorzaken. De kans op deze verschijnselen is groter als je in de tweede helft van de zwangerschap SSRI’s hebt gebruikt. Meestal verdwijnen deze klachten na een paar dagen.

Bevalling

Vanwege de kans op ademhalingsproblemen bij de baby, is het beter om in het ziekenhuis te bevallen. De baby wordt gecontroleerd op onttrekkingsverschijnselen en blijft 12 uur ter observatie in het ziekenhuis.

Thuis na de bevalling

Merk je thuis onttrekkingsverschijnselen bij je baby? Neem dan direct contact op met je verloskundige of huisarts.


Borstvoeding en SSRI

Borstvoeding wordt altijd aangeraden. Op korte termijn zijn er geen problemen bekend door SSRI-gebruik. Vraag je zorgverlener om persoonlijk advies.

Lange termijneffecten van SSRI

De lange termijneffecten van SSRI’s tijdens de zwangerschap zijn nog niet volledig bekend. Onderzoek laat geen verschil zien in gedragsproblemen of IQ tussen kinderen van moeders die SSRI’s gebruiken en kinderen van moeders die dat niet doen.

Doorgaan met medicatie na de bevalling

Blijf na de bevalling je medicatie gebruiken. Bespreek dit met je arts of verloskundige en neem het op in je behandelplan. De kraamtijd kan je stemming beïnvloeden en je angstig maken. Rust en regelmaat zijn dan extra belangrijk.

Postpartum depressie

Na de bevalling kan een depressie ontstaan. Dit komt bij 10-15% van de vrouwen voor. Vooral vrouwen die eerder depressief waren of depressieve klachten hadden tijdens de zwangerschap, lopen meer risico. Symptomen zijn extreme vermoeidheid, angst, boosheid, huilen, nergens zin in hebben, sociale contacten vermijden en gedachten aan zelfmoord. Herken je deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts of zorgverlener.

Meer weten?

Vraag je huisarts, psychiater, gynaecoloog of verloskundige om meer informatie en persoonlijk advies over SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven