Tweeling
Tweeling
Je bent zwanger van een meerling. Er komt veel op je af als je te horen hebt gekregen dat je meer dan 1 kindje krijgt. De vroege zwangerschap is spannend, soms groeien niet beide vruchtjes door en is er sprake van een vanishing twin.
Er zijn verschillende soorten tweelingzwangerschappen: zwangerschappen waarbij de baby’s een moederkoek delen (monochoriaal) of waarbij ze ieder een eigen moederkoek hebben (dichoriaal). Een zwangerschap waarbij de baby’s een eigen moederkoek hebben geeft minder risico dan een gedeelde moederkoek. Ook is er bij een meerlingzwangerschap meer kans op een vroeggeboorte, hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes en groeivertraging. De zwangerschapcontroles zullen daarom in het ziekenhuis gaan plaatsvinden en je krijgt groeiecho’s. Als het je eerste zwangerschap betreft krijg je om deze reden aspirine aangeboden. Vrouwen zwanger van een tweeling adviseren we om tweemaal per week ijzertabletten te gebruiken en een verhoogde dosering (1 mg) foliumzuur. Vraag hiernaar bij je zorgverlener.
Een goede tip is om eens te kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (www.nvom.nl). Zij hebben veel handige informatie en tips van andere ouders met meerlingen. We leggen alles nog een keer stap voor stap uit in de animatievideo zwanger van een tweeling.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik meer informatie over een tweelingzwangerschap?
- Animatievideo Zwanger van een tweeling
- Thuisarts - Zwanger van een tweeling
- Ook ‘Het tweelingenboek’ van Duijvelaar en Geluk (ISBN 9789021547985) bevat veel informatie. Dit boek is mede geschreven door een gynaecoloog en kinderarts en bevat bovendien veel tips van meerling ouders.
- Podcast Zwanger & Zo op Spotify - tweelingen door dr. Julia Spaan
Waar vind ik meer informatie over een tweelingzwangerschap met een gedeelde moederkoek?
Wat zijn mijn rechten over werk en tweelingzwangerschap?
Probeer vanaf 20 weken extra rust te nemen.
Pas je werk aan. Praat hierover met je werkgever en een bedrijfsarts.
- Doe in elk geval geen nachtdiensten meer en geen overwerk.
- Je mag extra pauzes nemen.
- Misschien heb je veel last van misselijkheid en braken, heb je last van je rug of veel harde buiken. Overleg dan ook met je werkgever om je werk aan te passen.
Bedrijfsartsen adviseren:
- vanaf de 20e week: maximaal 4 uur per dag werken
- tussen 26e en 30e week: te stoppen met werken.
Je zwangerschapsverlof gaat in vanaf de 30e, 31e of 32e week. Je hebt 20 weken verlof. Dit is 4 weken langer dan bij een eenlingzwangerschap.
Liggen je kinderen na de bevalling langer dan een week in het ziekenhuis? Dan kun je maximaal 10 extra weken bevallingsverlof krijgen. Dit extra verlof gaat in vanaf de 2e week dat je kinderen in het ziekenhuis liggen.
Kan ik een normale 13 en 20 wekenecho krijgen?
Ook als je zwanger bent van een tweeling krijg je een normale 13 en 20 wekenecho aangeboden. Omdat je zwanger bent van een tweeling duurt de echo ook twee keer zo lang. De 13 en 20 weken echo vindt plaats bij Echocentrum Focus. Ben je zwanger van een tweeling met een gedeelde moederkoek dan krijg je een uitgebreide 13 en 20 weken echo (GUO). Deze echo vindt plaats bij de afdeling prenatale diagnostiek.
Krijg ik meer echo's bij een tweeling zwangerschap?
Ja, doordat we de groei van twee baby's niet met onze handen kunnen opvolgen, krijg je vier groeiecho's in de zwangerschap. Ben je zwanger van een tweeling met een gedeelde moederkoek, dan krijg je elke 2 weken een de 13 weken echo. De echo's vinden plaats bij Echocentrum Focus.
Heb ik een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes
Ja, uit onderzoek blijkt dat het risico op zwangerschapsdiabetes twee tot drie keer zo groot is bij tweelingzwangerschappen dan bij eenlingzwangerschappen. Om deze reden adviseren we je tussen 24 en 28 weken een orale glucose tolerantietest te doen (OGTT). Deze test gaat na over bij jou sprake is van zwangerschapsdiabetes.
Wat is een normale gewichtstoename bij een tweelingzwangerschap?
Aankomen tijdens de zwangerschap zullen alle zwangere vrouwen, maar hoeveel gewichtstoename is ‘’normaal’’? Dat zal voor iedere vrouw anders zijn. Er zijn echter wel richtlijnen van wat een normale gewichtstoename is tijdens een tweelingzwangerschap.
Gemiddelde gewichtstoename tijdens een tweelingzwangerschap
Over het algemeen komt een vrouw gemiddeld 17 tot 25 kg aan. Niet alleen het gewicht van de kindjes horen hier bij, maar ook van de placenta (moederkoek), het vruchtwater, het vocht dat je vasthoudt, extra bloed, grotere borsten en extra vetweefsel bij optelt. Tussen de 17 en 25 kilo is voor een vrouw met gezond BMI (BMI tussen de 18,5 en 25) een gemiddelde gewichtstoename.
Gewichtstoename bij vrouwen met overgewicht
Een vrouw met overgewicht (BMI tussen de 25 en 30) hebben een gemiddelde gewichtstoename van 14 tot 23 kg. Vrouwen met obesitas (een BMI boven de 30) komen gemiddeld 9 tot 16 kilo aan tijdens een tweelingzwangerschap.
Letten op je gewicht en een gezonde voeding is dus zeker belangrijk in de zwangerschap. De app ZwangerHapp van het Voedingscentrum geeft goede informatie of doe mee aan slimmerzwanger.nl. Wil je persoonlijke hulp hierbij, vraag dan een verwijzing naar een diëtiste.
Kun je van een tweeling normaal bevallen?
Als de eerste baby met zijn hoofd naar beneden ligt kun je normaal bevallen. Hoe een bevalling van een tweeling in zijn werk gaat zullen we met jou bespreken en leggen we uit in het filmpje. Gemiddeld bevallen vrouwen van een tweeling zo’n 3 weken eerder dan normaal, bij 37 weken zwangerschapsduur. Vanwege jouw tweelingzwangerschap heb je meer kans op bloedverlies na de bevalling, daarom geven we je tijdens je bevalling een infuus zodat we na de bevalling medicatie toe kunnen dienen. Deze medicatie heet oxytocine en zorgt ervoor dat de baarmoeder beter samentrekt, waardoor je minder kans hebt op bloedverlies na de bevalling.
Wat als mijn kinderen te vroeg geboren worden?
Mochten de kinderen te vroeg of te klein ter wereld komen, dan zullen zij nog even in het ziekenhuis moeten blijven onder behandeling van de kinderarts. Op de gezinssuites zijn tweelingkamers, waar jullie met je kindjes gezamenlijk kunnen verblijven. Zijn de kinderen groot en sterk genoeg om naar huis te gaan, dan zal de kraamzorg mogelijke een aantal uren extra komen om je te ondersteunen.
Wie zijn bij mijn bevalling aanwezig?
Jij hebt deze zwangerschap een medische indicatie, dat wil zeggen dat je gaat bevallen in het ziekenhuis. Dit wordt ook wel een klinische bevalling genoemd. Een gynaecoloog is verantwoordelijk voor een klinische bevalling. Vaak begeleidt een klinisch verloskundige of arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog je bevalling. Zij onderhouden nauw contact met de gynaecoloog. Als de kinderen geboren worden, is er meestal ook een gynaecoloog op de kamer. De verpleegkundigen zijn ook met zijn tweeën, om goede zorg voor jullie twee kinderen te garanderen.
Wordt mijn bevalling ingeleid omdat ik zwanger ben van een tweeling?
Soms wordt het fysiek erg zwaar als je een tweeling draagt. We kunnen er dan voor kiezen om de bevalling in te leiden. Sowieso is het advies om niet over 40 weken heen te gaan. Ben je zwanger van een tweeling met een gedeelde moederkoek dan adviseren we om inleiding in week 36.
Waar vind ik meer informatie over borstvoeding voor een meerling?
Nadat je het nieuws op je in hebt laten werken dat jullie meer dan 1 kindje krijgen ga je ook vast nadenken over hoe je jullie kindjes wil gaan voeden. Het is zeker mogelijk om voldoende melk aan te maken voor je twee- of meerling. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Dus twee keer zoveel stimulatie betekend ook twee keer zoveel melk.
De termijn waarop je gaat bevallen en dus de leeftijd en het gewicht van je baby’s is van invloed op de borstvoeding. Beval je prematuur dan kunnen je baby’s soms nog niet aan de borst drinken. Nu is jouw borstvoeding zeker een hele belangrijke voedingsbron en biedt bescherming. Je kunt ervoor kiezen om je voedingen te kolven en je baby’s veel huid op huid contact te geven om de productie te stimuleren.
Er zijn meerdere mogelijkheden om je baby’s borstvoeding te geven:
- Volledig borstvoeding, beide kindjes iedere voeding aan de borst
- Om en om borstvoeding en een fles (kunstvoeding of borstvoeding), dus tijdens 1 voeding 1 kindje de borst en de andere de fles, volgende voeding omgekeerd.
- De ene voeding beide baby’s aan de borst en dan volgende voeding beide een fles.
- Alle voedingen met de fles, volledig kolven van je moedermelk.
De mogelijkheid die je kiest hangt af van wat je baby’s prettig vinden, maar zeker ook wat jullie als ouders ervaren en willen. Dit beleid kan steeds bijgesteld worden.
Het is zinvol om je voor te bereiden op het voeden van je kindjes. Het volgen van een borstvoedingscursus is een goed begin. Ook kun je specifieke informatie vinden bij La leche league of een lactatiekundige.
Veel succes!
Heb ik recht op verlengde kraamzorg door mijn tweelingzwangerschap?
Het krijgen van een tweeling geeft recht op meer uren kraamzorg. Krijgen jullie een tweeling dan hebben jullie recht op 65 uur. Dit is gemiddeld 8 uur per dag. Voor iedere nacht in het ziekenhuis verlies je 1 dag kraamzorg en 8 uur.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact