Wie controleren allemaal de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je kennis met veel verschillende zorgverleners. Al deze professionals werken intensief met elkaar samen. Binnen Annature geboortezorg werken wij in hetzelfde patiëntendossier, zo zijn we goed op de hoogte van jouw situatie. Hier leggen we uit wie wat doet.
Verloskundige
De verloskundigen van jouw eigen praktijk begeleidt jou gedurende de hele zwangerschap, bevalling en de kraamtijd als alles normaal verloopt. Het geven van voorlichting en de begeleiding van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode is een belangrijke rol van de verloskundige. Hierdoor is er aandacht en ruimte voor al jouw vragen. Zij houdt de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten en verwijst door naar het ziekenhuis als het nodig is. De verloskundigen begeleiden bevallingen thuis of op de medische verloskamers van het Amphia ziekenhuis.
Gynaecoloog
Een gynaecoloog begeleidt die zwangerschappen en bevallingen die meer complexe en gespecialiseerde zorg nodig hebben. Een gynaecoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in vrouwenziekten (gynaecologie). De gynaecologie bestaat uit meerdere onderdelen; zwangerschap en bevalling, vruchtbaarheidsproblemen en afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken. De gynaecoloog werkt samen met een team; verpleegkundigen, klinisch verloskundigen, kinderartsen, physician assistants, arts-assistenten, anesthesisten en het operatieteam. Daarnaast werkt de gynaecoloog samen met andere specialisten van het ziekenhuis. De gynaecoloog is eindverantwoordelijk voor de verloskundige zorg die geleverd wordt.
Klinisch verloskundige
De klinisch verloskundigen van Annature dragen de zorg voor de medische bevallingen in het ziekenhuis. Bij een medische bevalling bestaat er een verhoogd risico voor moeder en/of kind waarop de zorg en omgeving is aangepast. De klinisch verloskundigen werken onder de verantwoordelijkheid van en samen met de gynaecologen. Zij heeft aanvullende kennis en bevoegdheden om deze zorg te kunnen verlenen.
Physician Assistant
Binnen Annature kunt u ook te maken krijgen met een Physician Assistant ook wel PA genoemd is. De Physician Assistant is een verloskundige die is opgeleid om zelfstandig bepaalde taken van een gynaecoloog over nemen. Het kan zijn dat u in plaats van een arts, te maken krijgt met een PA. Een PA kan het volgende voor u doen: onderzoek doen en uw klachten in kaart brengen, een diagnose stellen, een behandeling bepalen, medicijnen voorschrijven, medische ingrepen verrichten en voorlichting geven. Het kan zijn dat de PA uw behandelaar is. Bij ingewikkelde aandoeningen of ingrepen, zal de PA een arts vragen om mee te kijken. Alle PA’s hebben een masteropleiding gevolgd. Binnen Annature werken er meerdere PA’s op de polikliniek, triage en afdelingen.
Arts-assistent gynaecologie
Een arts-assistent is een arts die zijn of haar studie geneeskunde geheel heeft afgerond en volledig bevoegd arts is, maar (nog) geen medisch specialist is. Zij worden opgeleid tot gynaecoloog. De arts-assistenten zijn samen met de klinisch verloskundige verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de verschillende afdelingen; klinische verloskamers, polikliniek, triagekamer, zwangerenafdeling en kraamafdeling binnen het Amphia ziekenhuis. Op de operatiekamer assisteren zij bij operaties of doen zij operaties onder begeleiding van de gynaecoloog. De arts-assistent overlegt met en werkt onder supervisie van de medisch specialist; de gynaecoloog.
Coassistent
De coassistent is een student geneeskunde, het is een dokter in opleiding. Deze student doet praktijkervaring op in een ziekenhuis. Deze stages heten ‘coschappen’ en duren meestal drie tot tien weken. Een geneeskundestudent doorloopt tijdens zijn studie meerdere stages. Het doel is om de student kennis te laten maken met de meeste medische vakgebieden. Daarnaast leert een coassistent hoe de zorg in een ziekenhuis is ingericht en hoe zorgverleners met elkaar samenwerken. De coassistent mag in opdracht van een arts werkzaamheden en handelingen verrichten. De coassistent vraagt uw klachten uit (anamnese), doet het lichamelijk onderzoek en verricht eenvoudige medische handelingen zoals het inbrengen van een infuus.
Doktersassistente
De doktersassistente is het eerste aanspreekpunt op de polikliniek. De assistente neemt de NAW-gegevens door, meet de bloeddruk, weegt de patiënte, maakt afspraken en zij geeft voorlichting. Indien nodig geeft zij een injectie. Wanneer u naar de polikliniek verloskunde belt krijgt u de assistente aan de telefoon.
Verpleegkundige en kraamverzorgende
Een verpleegkundige houdt zich bezig met het geven van verpleegkundige zorg. Hieronder valt hulp bij persoonlijke verzorging (wassen, aankleden en verschonen). Ook het controleren van de vitale functies (bijvoorbeeld bloeddruk of temperatuur) en het toedienen van medicatie behoren tot de taken. Verpleegkundigen geven ook voorlichting en uitleg. Op de kraamafdeling is begeleiding bieden bij de verzorging van je baby een belangrijk onderdeel. Hier wordt ook samengewerkt met kraamverzorgenden in het ziekenhuis.
De verpleegkundigen die werken op de verloskamers begeleiden jou bij de bevalling samen met een klinisch verloskundige of arts. Zij hebben een extra opleiding gevolgd, speciaal gericht op verpleegkundige zorg bij hoog risico zwangerschappen.
Verpleegkundig specialist
Op de kraamafdeling kunt u ook een verpleegkundig specialist tegenkomen. Net zoals de PA is zij opgeleid om zelfstandig taken van de arts over te nemen zoals: lichamelijk onderzoek doen en uw klachten in kaart brengen, een diagnose stellen, een behandeling bepalen, medicijnen voorschrijven, medische ingrepen verrichten en voorlichting geven. Zolang als u in het ziekenhuis bent komt de verpleegkundig specialist elke dag visite lopen bij u en de baby. Zij maakt een behandelplan volgens de richtlijnen van de gynaecologie en kindergeneeskunde.
Kinderarts
Een kinderarts is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen (kindergeneeskunde). Kindergeneeskunde omvat alle medische zorg voor kinderen vanaf de geboorte. De kinderarts behandelt alle aandoeningen waarbij niet geopereerd hoeft te worden. Een neonatoloog is een kinderarts die gespecialiseerd is in de zorg voor de zieke pasgeborenen. Denk hierbij aan de zorg voor te vroeggeboren baby’s, pasgeboren baby’s met een te laag geboortegewicht of met tekenen van infectie.
Kraamverzorgende in de thuissituatie
De kraamverzorgende zal jou en je partner tijdens de eerste week na de bevalling begeleiden. Zij observeert en controleert de gezondheid van jou en je pasgeboren baby en voert laag complexe zorg uit. Daarnaast leert de kraamverzorgende jou en je partner hoe je voor je kindje zorgt. Ze geeft advies en voorlichting en voert in de thuissituatie lichte huishoudelijke taken uit. De controles en observaties worden in het kraamdossier verwerkt. De kraamverzorgende werkt onder de supervisie van de verloskundige.
Echoscopist
Een echoscopist is iemand die door middel van een echo de zwangerschap in beeld kan brengen. Echoscopisten zijn opgeleid om de ontwikkeling van je kindje te volgen. Er kunnen verschillende soorten echo’s worden gemaakt, bijvoorbeeld een vitaliteitsecho, termijnecho, nekplooimeting, 20-weken echo (ook wel de SEO genoemd), groeiecho of liggingsecho.
Lactatiekundige
Een ander woord voor lactatiekundige is “borstvoedingsdeskundige”. Zij zijn opgeleid om jouw advies te geven en te helpen bij de borstvoeding. De lactatiekundige geeft informatie over het geven van borstvoeding; bijvoorbeeld tijdens een informatieavond in de zwangerschap. Je kunt een adviesgesprek met een lactatiekundige aanvragen als je bijvoorbeeld een tweeling krijgt of een eerdere operatie aan de borst gehad hebt. Tijdens de kraamperiode worden zij voornamelijk ingeschakeld bij problemen rondom borstvoeding.
Iemand in opleiding, wat betekent dat?
Als je zwanger bent of tijdens de bevalling kun je in aanraking komen met mensen in opleiding. Het kan zijn dat je je afvraagt wat dit precies betekent.
Het Amphia ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Er worden veel verschillende professionals opgeleid. Binnen Annature leiden wij gynaecologen, (klinisch) verloskundigen en gespecialiseerd verpleegkundigen op. Ze hebben hun basisopleiding afgerond en werken als onderdeel van het team. In het begin krijgen mensen in opleiding veel begeleiding. De begeleider is meestal direct aanwezig bij het gesprek of onderzoek. Er wordt regelmatig overlegd over de bevindingen en vervolgstappen. In de loop van hun opleiding werken zij steeds meer zelfstandig.
Je kan ook een stagiaire of coassistent tegenkomen. Zij zijn bezig met hun basisopleiding als verpleegkundige, verloskundige of arts. Zij doen praktijkervaring op en lopen mee op een afdeling, bij een verloskundigenpraktijk of op de verloskamers.
Wij staan voor veilig opleiden. Wij vinden het belangrijk om toekomstige zorgverleners goed op te leiden. Bij
Annature is de gynaecoloog altijd in het ziekenhuis aanwezig om laagdrempelig te kunnen overleggen. Opleiden helpt om als organisatie om scherp te blijven, jonge professionals dagen ons continue uit om uit te leggen waarom we dingen doen. Mensen in opleiding worden goed begeleid en zijn bekwaam voor de handelingen die ze zelfstandig doen.
Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals
Je bent verzekerd van veilige zorg
Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen
Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving
Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
contact