"We doen het samen!"

"We doen het samen!"

Bij pre-eclampsie heb je een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap met eiwitten in je urine en/of groeivertraging van de baby. Ook kunnen organen betrokken zijn, zoals de nieren en lever. Als je pre-eclampsie hebt, word je opgenomen. Soms kun je naar huis met thuismonitoring.
De ernst van pre-eclampsie verschilt per vrouw. Sommige vrouwen hebben weinig klachten, anderen worden snel ernstig ziek. Wat je kunt verwachten wordt uitgelegd in dit filmpje.

HELLP-syndroom
Het HELLP-syndroom is een ernstige vorm van pre-eclampsie met afbraak van rode bloedcellen, verhoogde leverenzymen en lage bloedplaatjes. Vrouwen met HELLP voelen zich vaak ziek en hebben klachten die komen en gaan.

Eclampsie
Bij pre-eclampsie kunnen zeldzaam stuipen optreden, dan heet het eclampsie. Je krijgt dan medicijnen om de stuipen te stoppen. Intensieve bewaking is noodzakelijk.

Baby
De baby kan groeivertraging hebben door een slecht functionerende moederkoek. Een doppler onderzoek controleert dit. Hier lees je meer over groeivertraging (zorgpad groeivertraging)

Medicijnen

  • Bloeddrukverlagende middelen: Bij hoge bloeddruk krijg je medicijnen zoals Methyldopa, Nifedipine of Labetolol. Meestal kan dit met tabletten, soms is kortdurend een infuus nodig. De belangrijkste bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid, hartkloppingen, misselijkheid en braken.
  • Magnesiumsulfaat: wordt gegeven via een infuus om stuipen te voorkomen.
  • Longrijping: Corticosteroïden helpen de longen van de baby sneller te rijpen als een vroege bevalling verwacht wordt. Je krijgt hiervoor 2x een injectie.

Bevalling
Bij ernstige pre-eclampsie kan de zwangerschap beëindigd worden door inleiden of een keizersnede. Moeder en baby krijgen intensieve zorg als nodig.

Na de bevalling
Na de bevalling gaat het meestal snel beter. Je blijft een paar dagen in het ziekenhuis op de Gezinssuites. Medicijnen kunnen nog enige tijd nodig zijn, hiermee kun je borstvoeding geven. Je krijgt een nacontrole bij de gynaecoloog.

Emotionele aspecten
Het krijgen van pre-eclampsie is emotioneel zwaar, ook voor jouw partner. Je kunt last blijven houden van: snel moe zijn, moeilijker concentreren en erg gevoelig zijn voor prikkels als licht, geluid en drukte. Goede begeleiding is belangrijk. Hulp van een psycholoog of mamacoaching kan steun bieden. Lotgenotencontact is mogelijk via Stichting HELLP-syndroom.

Volgende zwangerschap
Er is een kans op herhaling bij een volgende zwangerschap, het beloop is meestal minder ernstig. Aspirine en calcium kunnen de kans op pre-eclampsie verkleinen. Je kunt een gesprek met de gynaecoloog aanvragen op de preconceptiepoli (link toevoegen) voordat je weer zwanger wordt. Hierin krijg je informatie over wat je in een volgende zwangerschap kunt verwachten.

Hart- en vaatziekten
Na pre-eclampsie heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is belangrijk. Ook kom je in aanmerking voor cardiovasculair risicomanagement via de huisarts. Bij ernstige pre-eclampsie kun je naar een expertisecentrum verwezen worden.
In dit filmpje leggen we het vervolg na pre-eclampsie uit.

 

Je kunt 24/7
rekenen op de deskundigheid van onze professionals

Je bent verzekerd van veilige zorg

Je staat bij Annature niet alleen. De zorg voor jou en je baby doen we samen

Je wordt gastvrij
ontvangen in een sfeervolle omgeving

Jij kent ons en wij kennen jou. Wij hechten veel waarde aan persoonlijk
 contact

error: Content is protected !!
Scroll naar boven